Zły i dobry bar sushi

sushi-689032_1280Nie ma wątpliwości, że branża sushi to nie tylko handel kulinarny, ale jest również uważane za sztukę którą doprowadza się do perfekcji w ciągu całego życia. Poniżej znajdują się wspomnienia i punkty, które podkreślają różne rzeczy, które sprawiają, że możemy wyróżnić dobre i złe sushi restauracje. Rzeczy takie jak warunki, jakości składników, etc., ale co najważniejsze, kucharze sushi sami w sobie wyróżniają się jako ci mający największy wpływ na to z jakim sushi mamy do czynienia.
W restauracji sushi nie powinno być niczego co można uznać za podejrzane – a jeśli coś takiego jest to oznacza, że składniki nie są świeże, albo korzystają z tłustych ryb, takich jak makrela lub niskiej jakości łosoś.

Pozostałość z nadużywania środków czyszczących zakłóca zmysłu powonienia, częściowo niszcząc sushi – również na to zwracaj uwagę czy w barze do którego się wybierasz nie ma tego problemu.
Sushi, które spędza zbyt długo czasu w ręce szefa kuchni to wchodzenia w zbyt wielką ilość kontaktu z ciepłem z rąk szefa kuchni i tłuszczami jakie ma ludzkie ciało, co może zmniejszyć świeżości ryb, wpływając na ogólny smak sushi. To musi być świeże – wystarczy nawet tylko 5 minut, aby to zniszczyć.
Składniki sushi z wyjątkiem Bintoro (Bincho maguro) nie powinny być zimne, bo to stawia pod znakiem zapytania świeżość składników (jeśli jest to jeszcze zamrożone, nie było zamówione w niedawnym momencie w niedalekiej przeszłości).

Choć doceniam szybkość, gdy sushi jest podawane w restauracji, wiem też, że ma umiejętności i staranności ww wprowadzaniu składników do produkcji również mogą powiedzieć o tym czy jest to dobry produkt. Sushi wyglądać może jak dzieło sztuki, ale często wtedy jest bardzo kruche. Ryż rozpada się przy najlżejszym dotyku i bez opanowania sztuki jedzenia pałeczkami może sprawić, ze całe danie może stanowić problem kulinarny – od sosu sojowego do ryżu. To jest prawdziwy kłopot takie coś jeść. Również często zdarza się tak że ryba wygląda jakby była cięta bardzo pośpiesznie, a niektóre kawałki są wtedy koślawe, co może wpłynąć na smak sushi gdy zmiesza się to z ryżem wewnątrz ust.