Zdrowie

Nie od dziś krążą po świecie legendy o długowieczności Azjatów, zwłaszcza mieszkańców Chin. Także Japończycy nie ustępują im w tej kwestii. Czemu zawdzięczają tak długie i całkiem zdrowe życie? Jak oni to robią? I, co najważniejsze, czy możemy się czegoś od nich nauczyć? Japończycy zaadoptowali do swojej diety produkty bogate w jod – pochodzące z morza glony, wodorosty, a przede wszystkim ryby. Podstawę ich diety stanowi bardzo zdrowy ryż, będący głównym składnikiem popularnego sushi. Na pewno wiele zasługują także warzywom i owocom. Ważne jest, że Azjaci nie nadużywają zbyt wielu przypraw. Japonia to także miejsce, gdzie jedzenie jest swego rodzaju rytuałem, a nie tylko bezmyślnym zaspokojeniem głodu. Dużą popularnością cieszą się różne odmiany herbat, które – o ile nie są nadużywane – mają bardzo dobry wpływ na ludzki organizm. Wzorując się zatem na Japończykach, należałoby wprowadzić do swojej diety ryby, warzywa oraz ryż, które w łatwy sposób można połączyć w jeden, pożywny posiłek.