Zdrowie

Sushi należy do najzdrowszych potraw sztuki kulinarnej nie tylko Azji, ale i całego świata. Dzieje się tak dlatego, że przyrządzane jest z najświeższych składników o wysokich wartościach odżywczych. Przyrządzane jest tuż po złożeniu przez klienta zamówienia, dlatego nie ma możliwości ulec w żaden sposób zepsuciu, czy przeterminowaniu. Niewątpliwie to danie pokazuje, jak bardzo kultywowany jest tryb zdrowego żywienia w Japonii. Ryby z jakich składa się azjatycki specjał zawiera w sobie ogromne ilości białka i nienasyconych kwasów tłuszczowych, co jest niezbędne dla dostarczenia człowiekowi siły i energii. Algi morskie nori dostarczają wielu witamin. Zawierają nie tylko witaminę B charakterystyczną dla roślin zielonych, a także witaminę C i A. Liście alg morskich są doskonałym źródłem błonnika i składników mineralnych. To dzięki nim organizm przyswaja jod, cynk, fluor, fosfor, żelazo i aminokwasy. Moda na sushi jaka panuje obecnie dosłownie w każdej części świata bez wątpienia postrzegana jest jako wyraz zamiłowania do zdrowego odżywiania. Sushi nie jest jedynie przyczyną zdrowia fizycznego – staje się także swoistą filozofią, której wyznawcy zalewają cały świat.