Zalety domowego sushi

sushi-142579_1280Polacy stają się coraz bardziej otwarci na zagraniczne kuchnie. Decydujemy się na podróżowanie po całym świecie i przywozimy z naszych podróży nowe rodzaje smaków. Nie boimy się już tak bardzo, jak kiedyś egzotycznych dań i składników. Ma na to również wpływ fakt pojawiania się wielu nowych restauracji w naszych miastach. Obecnie w każdym mieście można już znaleźć restauracje włoskie, indyjskie, chińskie, czy też japońskie. Co może dziwić, te ostatnie szczególnie przypadły do gustu Polakom.
Nie obawiamy się już surowych ryb i chętnie decydujemy się na zakup sushi. Do niedawna było to danie bardzo ekskluzywne, zarezerwowane jedynie dla osób ubogich. Dzisiaj każdy z nas może pozwolić sobie na zakup sushi na lunch w pracy, ponieważ jego ceny znacznie spadły w Polsce.
Coraz więcej osób decyduje się również na produkcję sushi we własnym domu. Obserwują one najpierw sushi masterów, podczas swoich wizyt w restauracjach, a następnie starają się powielać ich kroki i kopiować je. Wymaga to oczywiście nieco wprawy, ale wcale nie jest tak trudno zrobić sobie domowe sushi. Oczywiście, należy wziąć pod uwagę to, że nie będzie to sushi takiej jakości, jak to przyrządzone przez mistra. Oni uczą się swojej techniki przez wiele lat i nie da się samodzielnie nauczyć tego w kilka dni. Można jednak próbować, ponieważ rodzina i przyjaciele raczej nie oczekują wysokiej jakości i niesamowitej precyzji. Liczy się przede wszystkim smak.
Jeżeli chcemy sushi przygotować w domu, warto jest znaleźć miejsce, które zaoferuje nam świeże ryby. Do shushi dodaje się bowiem ryb surowych. Muszą być one więc najwyższej jakości. Warto dowiedzieć się w sklepie, kiedy pojawia się dostawa ryb najświeższych i wtedy zdecydować się na ich zakup i produkcję sushi. Najpopularniejszy jest oczywiście łosoś, ale wcale nie musi być to on. Ważne, żeby była to ryba morsa, a nie słodko wodna. Doskonale sprawdza się także tuńczyk, rekin, czy ryba maślana. Można zdecydować się także na krewetki, które usmażymy w temperze z dodatkiem sezamu, albo na paluszki surimi, które robi się z mięsa kraba. Poza tym, pozostaje również konieczność zakupienia listków nori, w które zawijamy nasze sushi  specjalnego ryżu. Nie ma bowiem szans na sklejenie sushi z naszego zwykłego białego ryżu. Do przygotowania naszego ryżu niezbędny nam będzie także ocet ryżowy. Poza tym, zakupmy także sos sojowy, pastę wasali, czyli japoński ostry chrzan i inne dodatki. Świetnie do sushi pasują zielone ogórki, marchewka, szczypiorek, awokado, ale również rzodkiewka i inne warzywa. Wszystko tak naprawdę zależy od naszej inwencji i naszego smaku. Jeżeli obawiamy się surowych ryb lub nie lubimy ich jadać, w zasadzie nie powinniśmy jadać sushi. Na potrzeby domowe, można jednak zdecydować się na przyrządzenie sushi z ryb wędzonych.
Ważna jest także bambusowa mata, dzięki której zawiniemy nasze ruloniki i bezwzględnie – bardzo ostry nóż, który najpierw pokroi nam ryby na cieniutkie plastry, a następnie wykroi kawałki sushi z całego rulonika. Poza tym, nie wolno się spieszyć przygotowując sushi. Wymaga to czasu i precyzji.