Wodorosty

Wiele osób, które nie przywykły do diety, która jest bogata w wodorosty ma opory przed zjedzeniem ich. Trzeba zdać sobie sprawę, że wodorosty, które używa się to sushi często nie mają wyraźnego smaku. Ich zadaniem jest utrzymywanie w całości całej porcji tak, aby swobodnie można było włożyć ją do ust. Wodorosty natomiast posiadają naprawdę mnóstwo składników odżywczych i to tych szczególnie dobrych, bo żelaza, wapnia i jodu. Sushi jest kwintesencją kuchni japońskiej. Na jednym przykładzie widzimy, jak zdrowo odżywiają się Japończycy. To właśnie sprawia, że prawie nie ma tam dzieci, które cierpią na otyłość. Japończycy naprawdę rzadko chorują. Dbają o swoje zdrowie oraz o dietę. Średnia wieku dożywania mieszkańców Japonii również jest bardzo wysoka. Wodorosty nie podlegają przetwarzaniu dlatego są takie zdrowe. Nie odnaleziono także żadnych gatunków trujących. Sushi to naprawdę zdrowa potrawa, która tak naprawdę nie tuczy, bo posiada tylko dobre składniki odżywcze: ryż, chuda ryba, warzywa, owoce i przyprawy stymulujące trawienie.