Wasabi

Istotnym dodatkiem do sushi jest wasabi. Jest to rodzaj japońskiego chrzanu, który dodatkowo jest niezwykle ostry w smaku. Jedząc sushi zazwyczaj maczamy je właśnie w sosie sojowym oraz wasabi. To bardzo ważne, aby wydobyć esencję smaku tej japońskiej potrawy. Kiedy ktoś nie jest koneserem sushi, kojarzy mu się ono zawsze z rodzajem maki. Maki wyglądają jak małe kółeczka, które w środku posiadają kolorową porcję ryby, owoców morza, ogórka albo awokado itd. Porcję tę otacza warstwa ryżu, natomiast wszystko podtrzymuje wodorost nori. Istnieją również inne rodzaje sushi. Nigiri i chirashi zupełnie różnią się od maki. Nigiri przypominają małe podłużne paluszki uformowane z ryżu, mogą być doprawione, natomiast dopiero na górze kładzie się owoc morza bądź sashimi. Sashimi to właśnie kawałki przygotowanej surowej ryby. Chirashi może wyglądać dowolnie. Rzecz w tym, że wszystkie składniki znajdują się na miseczce i nie są ze sobą połączone. Kiedy korzystamy z oryginalnego sushi baru możemy korzystać z opcji temaki, czyli zażyczyć sobie sushi ze składników naszego pomysłu.