Udon

Udon jest daniem kuchni japońskiej sporządzanym z japońskiego makaronu udon, któremu również zawdzięcza swoją nazwę. Udon jest pszennym makaronem dostępnym w sprzedaży w postaci tradycyjnego makaronu oraz w formie mrożonej, która uchodzi za najlepszą formę. Dzięki grubemu kształtowi oraz sprężystości makaron udon świetnie wchłania sos wgłąb siebie. Sporządzając udon będziemy potrzebowali:
– ok 200 – 300 gram makaronu udon
– 1 nie za wielką cebulę
– 1 paprykę czerwoną i zieloną
– 1 por
– gruby szczypiorek
– garść grzybów shitake
– ok 4 łyżek sosu sojowego kikkoman
– 250 gram krewetek mrożonych
– 3 łyżki sosu ostrygowego
– 2 ząbki czosnku
– trochę glonów wakame
oraz pieprz cayenne, czerwona suszona słodka papryka i olej do smażenia

Przygotowanie udon
1.Rozgrzewamy patelnię, na której następnie podsmażamy cebulę, pora oraz paprykę
2. W tym samym czasie gotujemy makaron udon,a grzyby shitake moczymy we wrzątku i kroimy,
3. Podsmażamy krewetki na różowy kolor, a następnie dodajemy je do warzyw przyprawionych sosem sojowym i ostrygowym
4.Dodajemy do całości makaron udon ugotowany al dente i mieszamy.
5. Gotowe danie przyprawiamy przyprawami oraz posypujemy szczypiorem oraz wodorostami