Tradycyjnie

W Polsce coraz częściej mamy do czynienia z restauracjami oferującymi kuchnie japońską – sushi. Danie to podaje się zwykle w takiej samej, tradycyjnej formie i tak też się je przyrządza. Japończycy często jedzą sushi palcami, gdyż tak nauczyła ich tradycja. Oczywiście dozwolone jest jedzenie sushi pałeczkami. Pałeczek najczęściej używają osoby pochodzenia innego niż azjatyckie, dla których znanym obyczajem jest posługiwanie się nożem i widelcem, jak w Polsce. Te narodowości nie przywykły do spożywania jakiegokolwiek pożywienia palcami, stąd alternatywą stały się pałeczki. Do sushi podaje się zawsze trzy dodatkowe składniki: sos sojowy, wasabi i imbir. W sosie sojowym zanurzamy kawałek sushi, wasabi jest japońskim chrzanem o bardzo intensywnym smaku, zaś imbir służy do oczyszczenia kubków smakowych między kolejnymi porcjami. Swoją popularność sushi osiągnęło dzięki surowej rybie, która jest głównym składnikiem dania. Ludzie chcący doznać nowych wrażeń smakowych, wybierają właśnie sushi.