Sushi w warunkach domowych?

sushi-639311_1280Sushi to bardzo droga potrawa, która swój początek miała w Japonii. Azjatycka kuchnia niesie za sobą wiele bardzo charakterystycznych smaków, które chętnie są wykorzystywane i powielane. Ponieważ potrawa ta charakteryzuje się licznymi smakami zyskała uznanie na całym świecie. Także w Polsce dostrzec można, iż sushi bardzo dobrze zadomowiło się w wykwintnych restauracjach. Przygotowanie sushi, podobnie z resztą jak i zamówienie tej potrawy w wykwintnej restauracji to dość droga alternatywa, ale nie można nie spróbować. Przygotowywane sushi w domu wymaga od osoby przygotowującej odpowiedniej wiedzy. Kawałki sushi maczane są w sosach, wasabi, sojowym, a także w marynowanym imbirze, dlatego to są także istotne elementy niezbędne do przygotowania sushi. Niezbędne do sushi okazuje się specjalistyczny ryż, który powinien być w odpowiedni sposób przygotowany, zanim przystąpi się do jego lepienia. Ryż ten musi być dobrze ugotowany, wypłukany, a także doprawiony octem ryżowym. Niezastąpione w sushi są oczywiście surowe ryby, które stanowią podstawę tego dania. Zakupić można spokojnie łososia, tuńczyka, ale także i rybę maślaną. Najważniejsze jest to, iż ryba musi być pokrojona na cieniutkie plasterki. Jeśli ktoś ma obiekcje co do podawania surowej wersji ryby, w warunkach domowych można wziąć pod uwagę także wykorzystanie wędzonych odmian ryb morskich. Przyda się bardzo ostry nóż, który nie będzie ząbkowany. Mata, którą używamy często pod zastawę, wykonana z bambusa oczywiście przyda się do rolowania sushi. Ryba, ryż oraz sosy to jeszcze nie wszystko by stworzyć smaczne sushi, potrzebne są także owoce, warzywa oraz nori. Często do sushi dokładany jest ogórek, awokado lub też papryka albo karczochy. Tak naprawdę wsad warzywny czy owocowy zależy d naszej kreatywności i smaku. Jeśli ktoś posiada dostęp do królewskich krewetek także może posłużyć się tego typu produktem, aby móc pochwalić się znakomitym sushi w gronie rodzinnym. Ważne jest to, aby móc zdecydować się na przygotowanie sushi w tym samym dniu, kiedy zakupione zostaną produkty (głównie chodzi o surowe ryby, których świeżość musi być pierwszej klasy). To danie na pewno nie ma zbyt długiego terminu przydatności, dlatego nie ma co robić na zapas. Podobno sushi jest najlepsze zaraz po podaniu, dlatego jeśli przygotowujemy tę potrawę zaserwujmy ją swoim gościom zaraz po ich przyjściu. Warto wziąć na cel dystans czasowy, bowiem przy przygotowaniu sushi pośpiech nie jest sprzymierzeńcem. Istotna staje się precyzja wykonania ruloników, które na samym końcu zostaną pokrojone na niewielkie kawałki. Zajadanie sushi oznacza użycie pałeczek, dopuszczalną formą jest także jedzenie palcami, co wcale nie będzie oznaczało braku taktu czy dobrego wychowania. Sushi dla amatorów, który po raz pierwszy się zabierają do tej potrawy może sprawić wiele trudności, ale to właśnie trening czyni przecież mistrza. Nie należy też zapominać o tym, aby przy spożywaniu sushi nie popijać potrawy wodą. W tym wypadku najlepsza okaże się herbata. Jeśli będzie to odmiana herbaty zielonej wówczas smak sushi będzie jeszcze bardziej wyrazisty.