Sushi – w restauracji czy w domu?

sushi-727244_1280

Trudno orzec, co zaważyło na niezwykłej popularności sushi i jego spopularyzowaniu na niemal całym świecie. Pozornie jest to bardzo specyficzny przysmak, zarówno gdy mowa o wykorzystywanych do jego przygotowania składnikach, jak też o nietypowych metodach komponowania przeznaczonych do konsumpcji dań. Być może jednak właśnie ta kulinarna egzotyka okazała się na tyle kusząca, by w sushi zakochała się cywilizacja zachodnia. Nie bez znaczenia pozostały zapewne także doniesienia dietetyków i naukowców, stwierdzające że japońska dieta, oparta właśnie na przyrządzaniu sushi z surowych lub marynowanych ryb, połączonych z gotowanym ryżem i warzywami, tworzy jedną z najzdrowszych kuchni świata. Czy to z rzeczywistej chęci udoskonalenia codziennego menu, czy też z pragnienia podążania za modą w naśladowaniu dalekowschodnich wzorców – faktem jest, że rejony świata zupełnie odległe od wysp japońskich, wypełniły się restauracjami serwującymi sushi.

Obiad dla bogaczy?

Za jedzeniem sushi wyłącznie w uznanych restauracjach, podających przysmak jak najbardziej przypominający oryginalne japońskie danie, opowiadają się przede wszystkim kulinarni znawcy. Z pewnością mają wiele racji twierdząc, że nie warto zadowalać się półśrodkami, jednak z drugiej strony taki wyrafinowany posiłek jest dosyć kosztowną inwestycją. Z pewnością warto jest poznać smak doskonałego sushi, serwowanego przez szefa kuchni, który doskonale zna się na przygotowywaniu tego dania, jednak mało kogo stać na to, by uczynić z tego swój codzienny, kulinarny zwyczaj. Oczywiście sushi serwują nie tylko drogie restauracje, obecnie dość łatwo można znaleźć nieduże bary i firmy, zajmujące się przyrządzaniem takiego japońskiego przysmaku, który pozostaje dobry jakościowo i nie posiada zbyt wygórowanej ceny.

Pałeczkami lub palcami

Choć trudno równać swoje własne możliwości kulinarne z doświadczeniem i finezją, jakie prezentują mistrzowie kuchni japońskiej, z pewnością warto spróbować zgłębić jej tajniki i podjąć próby zastosowania pewnych jej zasad w zaciszu własnej kuchni. Zasadniczą chwalebną konsekwencją tego, że sushi zostało spopularyzowane poza Japonią jest fakt, że ludzie zostali uwrażliwieni na wagę tego, co jedzą. Ta potrawa, jednocześnie głęboko tradycyjna i niezwykle modna, przypomina że nie należy bać się uświęconych wielowiekową praktyką rozwiązań, że u ich podstaw stoją bardzo istotne i mocne argumenty. W obecnej rzeczywistości, gdy zdrowe odżywianie stało się wyznacznikiem bycia modnym i na czasie, sushi jawi się jako mądry głos tradycji, którego warto posłuchać. Nie zważając na trudności i onieśmielenie, warto zastosować kulinarne rozwiązania, płynące wprost z japońskiej kuchni, we własnych kuchennych poczynaniach. Warto czerpać przyjemność i zdrowotne korzyści z samodzielnego przygotowywania sushi. Dla perfekcjonistów, którzy nie zwykli zadowalać się jedynie zadowalającymi efektami swoich działań, powstały kursy przyrządzania sushi – za konkretną opłatą można pobrać lekcje przygotowywania tego oryginalnego japońskiego przysmaku.