Sushi – japońska specjalność

sushi-975075_1280

Sushi to jedna z najbardziej charakterystycznych potraw – każdy bez większych problemów przyporządkuje to specyficzne danie kuchni dalekowschodniej. To danie tyleż popularne, co wzbudzające czasem pewne emocje – nie każdy bowiem przedstawiciel kultury innej niż japońska jest przyzwyczajony do pomysłu, by raczyć się surowymi kawałkami ryb i innych darów morza. Japończycy tymczasem żywią się tak od pokoleń, a sushi pojawia się w ich jadłospisie w każdej możliwej formie, przybierając zarówno charakter dania głównego, jak też przystawki czy okazjonalnej przekąski. Podziwiając repertuar, jaki wypracowała sobie japońska kuchnia w zakresie sushi, nabiera się ogromnego szacunku do kulinarnej inwencji i wrażliwości twórców tych niezwykłych potraw. Można niemal zapomnieć o tym, że danie to jest w gruncie rzeczy kombinacją ryb i ryżu i łączącej je marynaty, najczęściej octu ryżowego.

Kuchnia japońska – najzdrowsza na świecie?

Japoński świat kulinariów to świat uświęconych tradycją sposobów zaspokajania głodu. Japończycy pozostają bowiem wierni sposobowi, w jaki odżywiali się ich przodkowie już kilkanaście wieków temu: nie zamienili sprawdzonych i lubianych przysmaków na żadne kulinarne nowinki. Podstawę ich jadłospisu stanowią niezmiennie świeże produkty naturalnego pochodzenia, które są wyławianie z mórz opływających japońskie wyspy lub uprawiane w zasięgu ich terytorium. Japońskie menu jest nierozerwalnie związane z owocami morza, a przede wszystkim z rybami. Ten zdrowy trzon jadłospisu uzupełniany jest przez ryż, również przyrządzany według tradycyjnych sposobów, a także miejscowe warzywa. Japońskie kulinaria mogą wydawać się Europejczykom z jednej strony egzotyczne, z drugiej zaś – skostniałe w swych recepturach. Dane statystyczne mówią jednak same za siebie – Japończycy są jednym z najbardziej długowiecznych nacji, a sekret długiego życia w dobrym zdrowiu z pewnością tkwi w znacznej mierze w specyfice tamtejszego sposobu odżywiania się.

Nie tylko smacznie, ale i pięknie

Spoglądając na tradycyjne japońskie dania, czyli przede wszystkim rozmaite rodzaje sushi, trudno nie zachwycić się estetyczną prezencją tych potraw. Znawcy wyodrębniają szereg różnych sposobów na przygotowanie sushi, a przecież zasadniczy skład tego przysmaku zamyka się w tych samych lub bardzo podobnych składnikach. Fakt, że istnieje tak wielkie zróżnicowanie typów sushi, daje pewne wyobrażenie o tym, jak wielką wagę Japończycy przywiązują do wizualnego efektu swojej kulinarnej pracy. Nie sposób nie zachwycić się tym, z jakim pietyzmem dba się w kuchni japońskiej o szczegóły: sposób ukrojenia płata ryby czy taktykę rozłożenia ryżu na daniu z owoców morza. Ten zachwyt jest być może podszyty z lekka pełną podziwu zazdrością, że współcześnie, w tak wiecznie biegnącym naprzód świecie, można znaleźć czas na dopieszczenie takiego drobiazgu, jak kulinarny przysmak. Być może ta atmosfera delektowania się jedzeniem wszystkimi zmysłami jest współwinna temu, że sushi zdobyło popularność na całym świecie, również daleko poza granicami jego rodzinnej Japonii.