Sushi

Sushi to coraz popularniejsze danie– zarówno w Polsce jak i na całym świecie. Jednocześnie jest ono dość egzotyczne i wymaga pewnej ‚instrukcji obsługi’. Pamiętajmy też, że Japonia to kraj tradycji, pełen ceremoniałów i zasad etykiety- tyczy się to również jedzenia. Warto więc zapoznać się z kilkoma prostymi zasadami towarzyszącymi jedzeniu tego posiłku. Zanim przystąpimy do jedzenia należy oczyścić dłonie. Tradycyjnie, przed podaniem sushi klient otrzymywał mały, wyprażony ręcznik do wytarcia rąk. Obecnie jednak nie jest to konieczny wymóg etykiety- warto jednak o nim pamiętać. Ten drobny szczegół pozwoli też od razu rozpoznać restauracje sushi, która podaje dania w zgodzie z tradycjami- można więc w niej liczyć na dobre jakościowo posiłki. Sushi spożywa się za pomocą pałeczek lub palcami. W europejskim kręgu kulturowym jedzenie palcami traktowane jest jako nieeleganckie i niechlujne, lecz w Japonii jest wręcz przeciwnie. I choć dopuszczane jest jedzenie praktycznie wszystkich odmian sushi pałeczkami- rodowici Japończycy preferują jednak użycie palców. Sushi przygotowywane jest zwykle w małych porcjach, spożywanych od razu. Niedopuszczalne jest ugryzienie kawałka sushi, czy odstawienie go ‚na potem’. Porcje są dostosowane do zjadania ‚na raz’ i tego należy się bezwzględnie trzymać. Przed spożyciem kawałek sushi należy namoczyć w sosie sojowym. Czynić to jednak należy delikatnie, by ryż nie wchłonął zbyt dużej ilości sosu. ‚Topienie’ kawałka sushi w sosie może wręcz być uznane za afront wobec kucharza- dajemy mu do zrozumienia, że próbujemy zabić smak jego potrawy za pomocą sosu. Przed namoczeniem można dodać odrobinę wasabi. Tutaj tez istnieją dwie szkoły- tradycyjna, japońska mówi, iż wasabi nakładamy oddzielnie, a następnie maczamy kawałek sushi w sosie sojowym tak, by wasabi i sos nie zmieszały się. Druga koncepcja- europejska, mówi iż wasabi i sos sojowy należy zmieszać przed namoczeniem w nim potrawy. Jakkolwiek obie są dopuszczalnepamiętajmy, że po dodaniu wasabi do sosu nie zdołamy go już niego usunąć. Warto więc uważać, szczególnie jeśli nie jesteśmy przyzwyczajeni do ostrego smaku! Warto również podkreślić, iż każdy ze spożywających ucztę powinien mieć własną miseczkę z sosem sojowym. Imbir stosowany jest do oczyszczania kubków smakowych i spożywa się go pomiędzy innymi rodzajami sushi. Stosowanie go pozwala na pełne odczuwanie kolejnego smaku. Warto pamiętać, że nie należy kłaść plastra imbiru na zjadany kawałek sushi- jest to nierozsądne, gdyż zabije smak zjadanego kęsa. Jednocześnie może być odebrane jako afront wobec kucharza- dajemy mu tym samym do zrozumienia, że potrawa jest tak niesmaczna, iż musimy maskować jej aromaty imbirem. Jeśli chodzi o napoje spożywane z sushi to podstawowa zasada brzmi- albo przed, albo po, lecz nigdy w trakcie serwowania sushi. Najtrafniejszym wyborem jest oczywiście sakeczyli japoński alkohol na bazie ryżu. Choć można podawać je w każdej temperaturze, smakosze podkreślają, że najlepsze jest lekko podgrzane, w temperaturze około 38 stopni. W przypadku gdy nie dysponujemy sake- dopuszczalne są też delikatne białe wina,szampany, a także jasne, schłodzone piwo. Te wytrawne napoje nie zakłócają kwaśnego posmaku ryżu i dobrze komponują się ze smakiem sushi.