Sushi i jego rodzaje

Sushi i jego rodzajeSushi to potrawa wywodząca się z Japonii, kraju bardzo barwnego pod kątem kulturowym i historycznym. Sushi jako dość charakterystyczny posiłek, którego nie da się pomylić z niczym innym, łączy w sobie nie tylko przyjemność z jedzenia ale także pewne rytuały związane z przygotowaniem, podawaniem czy techniką spożywania. Istnieje wiele jego rodzajów, które można podzielić ze względu na sposób przygotowania oraz region, z którego pochodzi.

Maki

Najpopularniejszym rodzajem sushi jest tzw. maki. Przygotowuje się je zawijając odpowiednio przygotowany ryż oraz składniki w płaty z glonów nori. Tradycyjnie do zwijania używa się maty bambusowej, dzięki której można nadać ostateczny kształt. W efekcie powstają charakterystyczne „rulony” w czarnej obwolucie, które kroi się na kawałki i podaje gościom. Cały proces wymaga precyzji i wprawy, ponieważ nieodzowną cechą sushi jest estetyka wykonania. Ze względu na składniki, których używamy możemy wyróżnić następujące typy maki:

  • Hosomaki czyli małe ruloniki z niewielką ilością ryżu i jednym składnikiem. Najpopularniejsze Hosomaki to Kappamaki z ogórkiem oraz Tekkamaki ze świeżym tuńczykiem

  • Futomaki czyli „grubsze” rulony z kilkoma składnikami. Bardzo często podawane w restauracjach oraz w japońskich i koreańskich domach

  • Uramaki to tzw. „odwrócone sushi” gdzie ryż posypany sezamem jest na zewnątrz, a płaty z nori są zwinięte w środku. Nazywane po angielsku ISO (Inside-Out) są popularne na zachodzie i w restauracjach bardzo często podaje się tzw. California-rolls nadziewane ogórkiem, wędzonym łososiem i awokado.

  • Temaki czyli ręcznie zwijane sushi (nie używa się tutaj maty bambusowej) w kształcie rożków.

  • Gunkan to także ręcznie zwijane sushi z dodatkiem rybiej ikry. Niektórzy specjaliści uznają tą odmianę jako odrębną kategorię.

Nigri

Drugim najpopularniejszym typem sushi podawanym w restauracjach jest nigri. Po raz pierwszy przygotował je i zaserwował Hanaya Yohei w epoce Edo. Nigri składa się z dwóch elementów: ręcznie ugniatany bloczek ryżu oraz „przykrycie” nazywane „tane” bądź „neta” (to pierwsze określenie stosowane jest nieco częściej). W zależności od zastosowanego tane możemy wyróżnić kilka podstawowych rodzajów nigri:

  • Akami czyli nigri serwowane z tane o ciemnym kolorze. Tradycyjnie przyjęło się także, że akami może być także podawanez tuńczykiem.

  • Shiromi to nigri z dodatkiem ryb o białym mięsie. W tradycji wschodniej uznawano ten rodzaj nigri jako bardziej wykwintne, ponieważ białe mięso z ryb ma delikatniejszą strukturę i łagodniejszy smak

  • Hikarimono to nigri z tane z małych rybek takich jak makrela, przyozdobione świecącą skórką. Przed podaniem nieraz mięso się odpowiednio preparuje przez zalanie octem bądź zasolenie

  • Nimono czyli gotowana wersja nigri. Najczęściej w tej postaci podawane mięso ośmiornicy, krewetek oraz węgorza.

  • Hokanomono to miano, które używa się na określenie wszystkich pozostałych rodzajó Nigru, które nie mieszczą się w powyższych kategoriach.

Jak widać wybór sushi jest imponujący, więc każdy amator kuchni orientalnej znajdzie coś dla siebie!