Sushi – dla kogo?

salmon-1353598_1280Japońskie sushi to danie wyjątkowe. Nie każdy lubi smak surowej ryby, ponieważ może ona wywoływać różne skojarzenia i inaczej smakować. Warto więc próbować różnych rodzajów, zanim z góry osądzi się, że to danie jest kompletnie nie dla nas. Można się bowiem bardzo zdziwić, kiedy któregoś dnia sushi nam zasmakuje. Dla kogo sushi będzie jednak największym przysmakiem, a komu z pewnością nie będzie odpowiadało?
Smakosze sushi
Istnieje na świecie wiele osób, które sushi mogłyby jeść codziennie. Uwielbiają smak świeżej, surowej ryby i owoców morza w połączeniu z ryżem i algami morskimi. Na dodatek pałeczki do sushi są dla nich łatwiejsze w obsłudze niż widelec.
Pasjonaci ryb – dla nich sushi powinno być w menu każdego dnia, najlepiej w porze obiadowej. Uwielbiają eksperymentować z sushi, często sami przyrządzając nowe wersje z innymi gatunkami ryb. Doskonale znajdą się na zasadzie przygotowywania sushi i wolą robić je w domu, chociaż często też zaglądają do japońskich restauracji.
Wielbiciele egzotycznych potraw – sushi zdecydowanie będzie dobrą potrawą dla osób, które uwielbiają poznawać nieodkryte dotąd smaki. Jeśli jednak chcą zjeść sushi z prawdziwego zdarzenie, konieczne będzie spróbowanie tego przygotowanego w prawdziwej restauracji sushi, a nie kupione w markecie w promocyjnej cenie.
Studenci japonistyki – ich obowiązkiem jest także próbowanie lokalnej kuchni. Ponieważ sushi to podstawa japońskiego gotowania, każdy student powinien przynajmniej go spróbować. Przyjęło się jednak, że pasja do języka łączy się także z pasją do smaku, a japoniści chętnie sami przyrządzają sushi.
Fani zdrowego żywienia – sushi to bardzo zdrowa potrawa, która zawiera wiele niezbędnych do życia witamin, minerałów i kwasów omega, które znajdują się w rybach. Jeśli więc dbacie o zdrowe odżywianie i chcecie dostarczać codziennie swojego organizmowi produkty, które zapewnią mu zdrowe i długie życie, sushi powinno znaleźć się na waszej zdrowej liście produktów.
Wegetarianie – ponieważ wegetarianie ze swojej diety wykluczają mięso, jego doskonałą alternatywą są jajka i ryby. By nieco urozmaicić posiłki, sushi będzie świetną alternatywą. Raz zjedzone w restauracji, z pewnością zmobilizuje ich do przygotowywania własnego w domowych warunkach, co wbrew pozorom wcale nie jest takie trudne. Wystarczy odrobina samozaparcia i przede wszystkim chęci.
Przeciwnicy sushi
Nie wszyscy jednak sushi lubią, lub po prostu nie chcą go jeść ze względu na surowe, rybie mięso, którego według nich jest niezdrowe dla ich organizmu. Wiele osób otwarcie sprzeciwia się jedzeniu tego dania i nie pozwala na to również swoim najbliższym.
Matki małych dzieci – wśród największych przeciwników sushi są oczywiście matki małych dzieci, które w większości twierdzą, że surowe ryby to źródło wielu chorób, zarazków i pasożytów. W zupełnej opozycji są jednak Japonki, które chętnie podają dzieciom sushi.
Osoby, które nie lubią ryb – niestety z pewnością sushi nie zasmakuje osobom, które nie lubią smaku ryb. Istnieje wiele rodzajów sushi, które ryb nie zawierają, jednak same algi i papier ryżowy, który powstaje na ich bazie smakuje rybą.
Przeciwnicy surowego mięsa – prócz matek małych dzieci, istnieje wiele innych osób, które boją się spożywać surowe mięso. Związane jest to z wieloma mitami, które przedstawiają ten produkt jako szkodliwy i dostarczający do organizmu same złe substancje.
Działacze na rzecz praw zwierząt – sushi z pewnością nie będzie należało do ich ulubionych potraw ze względu na zawartość ryb i owoców morza, które starają się chronić. Jedzenie tego typu potraw to dla nich szkoda dla środowiska naturalnego oraz zabijanie niewinnych zwierząt.
Weganie – osoby, które przeszły na weganizm, w swoim jadłospisie rezygnują nie tylko z białka zwierzęcego, ale także z jaj i ryb. Ze względu na zawartość owoców morza i ryb w sushi, oni również będą unikać tego dania jak ognia. Jedyna wersja, którą będą w stanie zaakceptować to sushi składające się jedynie z ryżu oraz warzyw, które także są dostępne w wielu restauracjach. Mogą je również przygotować samodzielnie w domu.