Sushi

Jedną z wielu tradycyjnych japońskich potraw jest sushi. Sushi jest potrawą, którą przyrządza się ugotowanego wcześniej ryżu, do którego dodaje się różnorodne dodatki. Wśród najpopularniejszych dodatków warto wymienić takie jak wodorosty nori, owoce morza, warzywa, grzyby czy różne rodzaje ryb. Sushi jest potrawą, która spożywana może być tylko wtedy kiedy jest pierwszej świeżości. Dlatego też nigdy nie przygotowuje się w restauracjach sushi na zapas, zawsze jest ono przygotowywane dopiero wtedy, kiedy jakiś klient je zamówi. Wynika to z tego, że produkty, które używane są do jego przygotowania bardzo łatwo się psują. Lekko popsutymi składnikami, które tworzą sushi można się natomiast bardzo łatwo zatruć, przy czym są to często bardzo silne zatrucia. Sushi jest potrawą, która cieszy się obecnie rosnąca popularnością na całym świecie. Niemalże jak grzyby po deszczu powstają restauracje, w których możemy spróbować różnych rodzajów sushi, które często przygotowywane jest na oczach klientów.