Spożywanie

Jeśli ktoś lubi jeść palcami, to w Japonii poczuje się jak w domu. Popularną tamtejszą potrawę, sushi, można bez problemu konsumować w ten sposób, bez obawy, że będzie to postrzegane za niekulturalne. Ręce wycieramy do wilgotnego ręcznika. Dla łasuchów, którzy lubią stawiać sobie trudne wyzwania, mogą spróbować nauczyć się posługiwania pałeczkami. Jest to o tyle przydatna umiejętność, że do sushi podaje się w małych miseczkach sosy (tradycyjny sojowy lub pikantny wasabi), a za pomocą pałeczek można elegancko i bez przesadnego brudzenia siebie i wszystkiego naokoło, zamoczyć swoje danie, urozmaicając tym samym jego smak. Najpierw zjadamy te zawinięte w nori, ponieważ bardzo krótko są odpowiednio świeże. Później panuje już zupełna dowolność. Sushi nie kroi się już na mniejsze kawałki (surowa ryba często stawia opór), a między kolejnymi kęsami zaleca się picie zielonej herbaty, imbiru lub sake (na ciepło). Napoje te oczyszczają kubki smakowe, co pozawala na pełne delektowanie się potrawą.