Sos

Nie ma sushi bez sosu sojowego. Wszyscy miłośnicy sushi doskonale to wiedzą. Decydując się więc na przyrządzenie sushi musimy zadbać o to abyśmy mieli dobrej jakości sos sojowy. Sos sojowy produkowany jest z ziarna soi, pszenicy, ryżu. Jest to sos, który uzyskuje się na drodze fermentacji. Dostępnych jest sześć różnych gatunków sosu sojowego, które znacznie różnią się między sobą. Nie ma mowy o kuchni japońskiej, w której nie istniałby sos sojowy. W przypadku sushi podawany jest on do celu maczania sobie kawałków sushi właśnie w tym sosie. Sos sojowy świetnie podkreśla smak sushi i sprawia, że staje się on zdecydowanie głębszy i bardziej wyrazisty. Sushi bez sosu sojowego nie smakuje już tak samo. Niektórzy podają sushi z chrzanem z wodorostów jednak tradycyjnie powinno podawać się je właśnie z sosem sojowym. Tradycjonaliści nie wyobrażają sobie spożywania sushi bez towarzystwa sosu sojowego. Niektórzy śmią twierdzić nawet, że podawanie sushi z czymś innym jak sos sojowy jest jego profanacją, która nie powinna być wybaczana.