Składniki

Sushi jest potrawą, którą mamy możliwość przygotowywać na wiele różnych sposobów, według dziesiątek receptur – dlatego też składniki mogą być wybierane dowolnie. Wymieńmy kilka z popularniejszych kombinacji. Jednym z podstawowych składników tego dania są ryby. Najczęściej na restauracyjnych stołach spotkamy sushi podawane z łososiem lub tuńczykiem. Popularną dla tej potrawy rybą jest także makrela, strzępie oraz włócznik zwany miecznikiem. Miłośnicy pstrągów i halibutów również znajdą coś dla siebie. Inne ryby podawane z sushi to tak zwany lucjan panek, węgorz czy ryba maślana. Łatwo zauważyć, że sushi charakteryzuje się dowolnością doboru składników wedle gustu klienta. Innym ważnym składnikiem, który można stosować zamiennie z tym pierwszym w zależności od rodzaju sushi są owoce morza. Najbardziej znane i lubiane to niewątpliwie krewetki, kraby, kalmary, przegrzebki – muszle św. Jakuba – oraz znany ze swojej wykwintności kawior. Sushi od wielu lat staje się ulubioną potrawą smakoszy dalekowschodniej kuchni japońskiej.