Składniki

Kuchnia japońska wkroczyła pod polskie strzechy. Dania sushi zdobywają coraz większą rzeszę oddanych zwolenników, którzy zapragnęli samodzielnie przyrządzić ulubioną przez siebie potrawę. Najprostsze do przyrządzenia jest sushi z łososia, czyli nigri sushi. Do przygotowania tej potrawy oprócz specjalnego ryżu potrzebny jest płat świeżego łososia, a także sos sojowy, w którym maczana będzie ryba. Plasterek łososia koniecznie powinien być posmarowany pastą wasabi. Kawałki sushi nie powinny być zbyt duże. Ich wielkość powinna być taka, aby wystarczył tylko jeden kęs. Przyrządzanie nigri sushi nie powinno sprawiać trudności nawet osobom, które niepewnie czują się w kuchni. Jest to doskonała propozycja na domowe imprezy w rodzinnym gronie albo wśród przyjaciół. Gdy opanowana zostanie sztuka przygotowywania sushi z łososia, można zabrać się za przygotowywanie bardziej skomplikowanych odmian tego dania. Praktyka czyni mistrza, tak więc nie można się zrażać, jeśli początki będą trudne i danie nie będzie wychodzić.