Samodzielność

Jeżeli chcemy samodzielnie wypłynąć na szerokie kulinarne wody kuchni azjatyckiej, to konieczne będzie zaopatrzenie się w kilka niezbędnych akcesoriów i składników. Kartka i długopis do ręki, gdyż trzeba stworzyć listę zakupów! Aby zacząć tworzyć w domowych pieleszach sushi, najpierw należałoby nabyć zapas specjalnego ryżu, który jest krótkoziarnisty (troszkę przypominający pękaty owal) i dobrze się lepi. Warto pamiętać, aby tworzyć sushi z ostudzonego już ryżu. Następnie należałoby nabyć kolejny niezbędny składnik, a mianowicie ocet ryżowy, bez którego nie ruszymy dalej. To właśnie ocet nadaje potrawie charakterystyczny smak. Jeśli planujemy przygotować maki – trzeba kupić prasowane algi zwane nori, oraz bambusową matkę do zwijania składników w zgrabne walce. Dodatkowo, jeśli traktujemy sprawę poważnie, można zaopatrzyć się w imbir, wasabi, sos sojowy oraz, w ramach szaleństwa, pałeczki. Takie składniki jak ryby, warzywa lub owoce morza, bez trudu znajdzie się w niemal każdym sklepie.