Samodzielnie przygotowanie sushi w domu

chopsticks-362622_1280Ostatnimi czasy w naszym kraju zapanowała ogromna moda na sushi. Okazuje się, że nawet osoby, które do tej pory gardziły surowizną, są w stanie przekonać się do smaku surowej ryby i warzyw, podanych w odpowiedni sposób przez sushi mastera. Potrawa ta jest pożądana na wszystkich ważnych imprezach i spotkaniach biznesowych. Trzeba jednak zauważyć, że z uwagi na konieczność użycia produktów najwyższej jakości, za sushi w knajpie trzeba niestety wiele zapłacić. Dlatego też wiele osób decyduje się obecnie na przygotowanie sushi we własnym domu, samodzielnie. Czy faktycznie takie sushi jest smaczne i tańsze od tego, które podaje się w restauracjach?

Przede wszystkim, w Internecie można znaleźć setki filmików i porad dotyczących przygotowywania sushi. Istnieje więc możliwość samodzielnego przygotowania tej potrawy przy pomocy prawdziwego mastera. Pojawia się także wiele publikacji na ten temat. W większości sklepów spożywczych można też kupić z powodzeniem składniki niezbędne do przygotowania sushi w domu. Okazuje się jednak, że zakup wszystkich tych składników jest dość kosztowny. Co prawda, większość z nich można wykorzystać kilkukrotnie, ale nadal jest to koszt minimum kilkudziesięciu złotych.

Przede wszystkim, najważniejszy jest zakup świeżej i dobrej jakościowo ryby. Musi ona pochodzić ze znanego i sprawdzonego źródła, a najlepiej prosto od rybaka. Może być to łosoś dziki, tuńczyk, ryba maślana, czy nawet rekin. Koniecznie ryba morska. Sprawdzają się również mięsa innych owoców morza, jak krab, homar, krewetka, czy przegrzebka. Poza tym, konieczny jest również zakup specjalnego ryżu do sushi, liści nori, pasty wasabi, marynowanego imbiru oraz dodatków, jak na przykład awokado, marchew, ogórek zielony, szczypior, ocet ryżowy do gotowania ryżu. Potrzebna będzie też bambusowa mata do zawijania sushi. Masterzy polecają, aby matę taką pokryć folią spożywczą. Wówczas nadaje się ona do wielokrotnego użytku. Przy sushi ważne jest zachowanie wszystkich zasad, jak płukanie ryżu kilkakrotnie przed jego gotowaniem, następnie doprawianie go i utrzymywanie jego temperatury. Poza tym, koniecznie trzeba też przygotować bardzo ostry nóż szefa. Ryba musi być pokrojona na idealnie równe i cieniutkie kawałki.

Sekret sushi polega właśnie na odpowiednim przygotowaniu jego składników. Najważniejsze jest ich pokrojenie, osuszenie i ułożenie tak, aby łatwo można było po nie sięgać i z nich korzystać. Ważna jest również precyzja przy formowaniu kawałków. Sushi musi być dobrze zwinięte i sklejone, aby trzymało się siebie i wyglądało efektownie na talerzu. Obowiązkowo do sushi należy podać sos sojowy, pastę wasabi, a także czysty ręczniczek namoczony w ciepłej wodzie do wycierania dłoni przed jedzeniem. Warto zaopatrzyć się również w pałeczki do jedzenia sushi. Pamiętajmy, że do ust należy na raz włożyć cały kawałek, aby móc poczuć smak wszystkich składników.

Wykonanie sushi w domu jest bardzo pracochłonne i przede wszystkim czasochłonne. Osoby, które nie mają wielkiej wprawy w krojeniu ryb i warzyw, mogą napotkać różnego rodzaju trudności na swojej drodze. Bardzo ważne jest również odpowiednie przygotowanie ryżu do sushi, aby kleił się on ze sobą i łączył wszystkie składniki w sobie. Najlepiej jest zacząć od najzwyklejszych maków zawijanych w liście nori. Są one efektowne i smaczne, a jednocześnie wykonuje się je najłatwiej. Później można próbować swoich sił również w innych rodzajach sushi. Coraz więcej osób decyduje się na samodzielną produkcję sushi i większość z nich jest zadowolonych z efektów, szczególnie w warunkach domowych. Przygotowując taką potrawę, można zaskoczyć i zachwycić swoich gości.