Ryż

Ryż, który jest dostępny w polskich sklepach niezbyt nadaje się na sushi, ale w ostateczności może się sprawdzić. Chodzi o to, aby ryż ten był bardziej kleisty po ugotowaniu. Należy zaznaczyć, że ziarenka muszą gotować się około godziny. Ryż, który używany jest przez profesjonalistów pozwala na to, aby nie łamać etykiety, co oznacza, że ziarna nie będą wypadały z porcji sushi, a talerz będzie po zjedzeniu czysty. Pozostawienie ziarenek może być obrazą dla kucharza. Trzeba na to uważać, kiedy jemy sushi nie u dobrych znajomych, a w prawdziwej japońskiej restauracji. Do przygotowania sushi często wykorzystywany jest też ryż amerykański ze względu na swoje właściwości po ugotowaniu. Smakiem przypomina ten, który kupujemy w Polsce, jednakowoż ten łatwiej formować. Aby uzyskać formę np. rulonu z położonego na aldze ryżu oraz sashimi musimy zrobić to za pomocą bambusowej małej maty i użyć trochę siły. Po zrobieniu tego i przekrojeniu rulonu na 6 lub 8 części wyjdą nam zgrabne, apetycznie prezentujące się porcje.