Ryż jest ważny

asian-1239269_1280Podstawą japońskiej kuchni jest ryż, znajdziemy go przede wszystkim w sushi, ale żeby był dobry musimy wybrać odpowiedni gatunek, który musi być też przygotowany w odpowiedni sposób. Uruchi-maito japońska odmiana ryżu, która używa się do przygotowywania sushi, aczkolwiek jest też wiele innych odmian, o różnej charakterystyce i cenie. Ryż uruchi maito, bardzo polecany do wykonywania susi to jedna z bardziej aromatycznych odmian, która ma wiele zalet, a chodzi tutaj o kleistość, która w przypadku sushi jest niezwykle istotna. Po za tym ziarenka ryżu tej odmiany mają naprawdę piękny kształt. Sushi niestety ma to do siebie, że nie zrobimy go ze zwykłego ryżu, musimy kupić japoński, ale bez problemy znajdziemy go w różnego rodzaju sklepach.
Aby ugotować bardzo dobry ryż do sushi należy przestrzegać kilku prostych reguł.
Ryż należy bardzo dokładnie wypłukać w zimnej wodzie. Wodę należy wymieniać kilka razy. Ważne jest to, aby po kilku płukaniach woda była przezroczysta, jeśli wciąż jest biała, płuczemy kolejny raz. Ryż Nishiki, który jest polerowany nie wymaga płukania, aczkolwiek jest on droższy od innych gatunków. Gdy już opłuczemy ryż, zalewamy go zimną, a nie ciepłą wodą, nie wrzucamy go tez na gotująca się wodę. Proporcja wody i ryżu tez ma znaczenie, aby ryż dobrze się ugotował i nie spalił.  Na 1 część ryżu wlewamy 1,5 części wody i stawiamy na silnym ogniu. Ryż gotuje się przez 2 minuty, oczywiście od momentu zagotowania wody. Kolejnym krokiem jest zmniejszenie ognia do poziomu minimalnego i gotowanie naszego ryżu przez kolejne 15 minut. Następnie ryż zdejmuje się zognia i zostawia na kilka minut. Następnie drewnianą łyżką, a nie metalową, co jest ważne dla smaku ryżu, mieszamy i studzimy, a apotem zalewamy zalewą gotową lub przygotowaną samodzielnie. Gotowa zalewa ułatwi nam przygotowanie do sushi, ale możemy też przygotować ją sami, co oczywiście pozwoli nam na oszczędności. Żeby zrobić dobrą zalewę musimy w odpowiednich proporcjach wymieszać ocet ryżowy, cukier i sól Zwykle na jedną szklaną ryżu proporcje wyglądają następująco: 4 łyżki octu ryżowego, 2 łyżki cukru i 1 łyżeczkę soli, wszystko razem mieszamy i mamy gotowy ryż. Ryż możemy nakładać specjalną łyżką lub ręką. Zawsze musimy jednak pamiętać o nawilżaniu dłoni lub ręki, bo istotą ryżu do sushi jest właśnie to, że się klei. Dobrze przygotowany ryz stanowi podstawowe do sushi, ale musimy też pamiętać o różnych dodatkach, które muszą być świeże i pyszne. Przygotowane własnoręcznie sushi to nie tylko wyjątkowy smak, ale również ogromna satysfakcja, a jeśli mamy problem z jego wykonaniem, znajdziemy wiele ciekawych filmów w Internecie.