Ryż

Nie da się przygotować sushi bez ryżu. Ryż stanowi podstawę tego tradycyjnego japońskiego dania. Przygotowując sushi musimy się bezapelacyjnie postarać się o dobry gatunkowo ryż. Wybierając ryż, który ma być podstawą naszego sushi musimy pamiętać o pewnych cechach, które musi on spełnić. Przede wszystkim nie może to być ryż długoziarnisty. D przygotowywania sushi używa się ryżu o krótkich ziarnach. Ważne jest także aby nasz ryż bardzo łatwo się kleił. Nie nadają się tutaj więc rodzaje ryżu, które są zdecydowanie sypkie i nie kleiste. Nie uda się nam bowiem wtedy ulepić kulek z ryżu, będą się one bowiem rozpadać. Gotowanie ryży do sushi także nie jest takie banalne. Na początek musimy po prostu ugotować ryż według przepisu, który odnajdujemy na opakowaniu. Następnie powinnyśmy go pozostawić do wystudzenia. Gdy ryż ostygnie należy go ponownie zalać wodą i gotować w takim stanie dotąd aż ryż pochłonie całą wodę, którą wlaliśmy do garnka. Taki proces gotowania sprawia, że ryż staje się jeszcze bardziej kleisty.