Ryż

Azjatycka dieta w dużej mierze opiera się na ryżu. Tak samo jak opiera się na nim idea japońskiego sushi. Z niego otrzymuje się także ocet ryżowy, niezwykle ważny składnik. Jest to także podstawa do uzyskania sake, piwa i mąki. Dobrze zaopatrzone sklepy oferują nam ryż różnego rodzaju, jednak nie każdy nadaje się do przyrządzenia sushi – niektóre z nich bardziej się nam przydadzą przy okazji gotowania zupy pomidorowej. Specjalnego ryżu do tej azjatyckiej potrawy może nie znajdziemy w pierwszym lepszym osiedlowym sklepiku, a nawet w dobrze zaopatrzonym supermarkecie, a jedynie w specjalistycznych sklepach. Są to bardzo aromatyczne ziarna, które odpowiednio się lepią, ale nie oznacza to wcale, że są rozgotowane, jak w przypadku zwykłego ryżu, z jakim mamy do czynienia w polskiej kuchni. Przy przyrządzaniu sushi sprawdzi się także włoski ryż arborio, idealny do risotto. Jest o wiele tańszy od tego specjalnego, ale wystarczająco się klei, aby nasze kuchenne wysiłki zakończyły się sukcesem.