Ryby

Jak wiadomo dla koneserów sushi głównym i najważniejszym ich składnikiem są ryby. Zwykle przyzwyczajeni jesteśmy do tego, że w sushi znajdujemy surowe kawałeczki ryb i wcale nie każdemu ta informacja pozwala na przełknięcie choćby małego kęsa tej potrawy. Na szczęście powstały różnego rodzaju wariacje na temat sushi i spokojnie bez większego problemu można już w restauracjach znaleźć sushi z gotowanymi czy choćby wędzonymi rybami. W takiej sytuacji ludzie, którzy surowej ryby by nie wzięli do ust, mogą się cieszyć i rozkoszować smakiem sushi. Bardzo ważne jest by ryby przygotowywane do sushi były bardzo świeże, gdyż w przeciwnym razie można spowodować zatrucie gości którzy żywią się jedzeniem, a na to nie może sobie pozwolić żadna restauracja chcąca zaistnieć na rynku przepełnionym konkurencją. Ryby muszą być bardzo często dostarczanie i wiadomo, że im smaczniejsza i bardziej świeża ryba w sushi, tym chętniej ludzie ją zjedzą i ponownie powrócą do danej restauracji na kolejną porcję rybki.