Różnica między sushi chefem, sushi makerem a sushi masterem

sushi-1327636_1280Na rynku gastronomicznym oba pojęcia występują często zamiennie, ze względu na brak wiedzy na temat obu stanowisk. Otwierając restaurację sushi, warto wiedzieć kto będzie zajmował jakie stanowisko. Aby odróżnić je od siebie, nie potrzebna jest specjalistyczna wiedza. Wiele informacji na ten temat można znaleźć w Internecie. Jedno jest pewne, różnice te są bardzo wyraźnie widoczne i nie powinno się używać ich zamiennie.
Sushi chef
To najbardziej podstawowe stanowisko podczas przygotowywania sushi. Zadaniem sushi chefa jest przygotowywanie sushi dla klientów pod złożone zamówienia z gotowych produktów. Jego obowiązkiem nie jest jednak wcześniejsze przygotowywanie ryb, które do restauracji trafiają w całości. Tym zajmuje się ktoś inny. Sushi chef musi jednak doskonale wiedzieć w jaki sposób przyrządzić sushi maki, temaki, uramaki czy nigiri. Ta wiedza jest mu niezbędna, aby móc pracować na tym stanowisku. Chcąc porównać go to polskiego stanowiska w restauracji, sushi chef jest po prostu kucharzem, który wykonuje odgórne polecenia.
Sushi maker
Nie jest ona kucharzem, a jedynie pracownikiem, który często korzysta z pomocy specjalnych urządzeń przygotowujących sushi. Istnieją bowiem specjalne maszyny do nigiri, a zadaniem sushi makera jest jedynie ich atrakcyjne podanie. Powstały także specjalne roboty, przyrządzające sushi maki, co znacznie usprawnia pracę, zwłaszcza w miejscach szybkiej obsługi. Do tej pory sushi było swego rodzaju rytuałem, a przygotowanie go zajmowało wiele czasu, ponieważ wszystko musiało być zrobione dokładnie i perfekcyjnie. W obecnych czas najważniejszy jest jednak pieniądz, dlatego coraz więcej restauracji korzysta z pomocy tego typu.
Sushi master
Tym tytułem określany osobę, która w przyrządzaniu sushi nie ma swoje równych. Wśród jej kompetencji jest umiejętność przygotowania każdego rodzaju sushi bez pomocy jakichkolwiek maszyn, robotów i urządzeń. Cała praca opiera się jedynie na działaniu manualnym, a misternie wykonane sushi genialnie prezentuje się na talerzu dla gościa. Sushi master do swojej dyspozycji ma głównie nóż, którym wykonuje niemal wszystkie czynności. To także w jego gestii leży oczyszczenie ryb z łusek, ości innych nieczystości. Przygotowuje również doskonałe sosy, które podaje się wraz z ułożonymi na talerzy kawałkami sushi. Ogromna wiedza na temat kuchni japońskiej, którą posiada sushi master jest bardzo pożądaną cechą na rynku pracy, dlatego jeśli jakiejś restauracji uda się znaleźć do pracy taką osobę, może liczyć na duży utarg i sławę w całym mieście. Takich osób jest niestety bardzo niewiele.