Rodzaje

Czym jest sushi? Gdy myślimy o tej potrawie od razu przychodzą nam do głowy surowe ryby i różne owoce morza z ryżem. Nie jest tak do końca, ponieważ jest wiele rodzajów sushi. Rodzaje sushi można wydzielić na podstawie sposobu podania i składników z jakich powstaje. W restauracjach najczęściej są już gotowe zestawy najbardziej tradycyjnych form sushi. Pierwszym rodzajem, jednym z najbardziej popularnych, jest nigri-zushi, jest to ryż oraz jeden rodzaj ryby lub innego owocu morza; drugi rodzaj to to, które najczęściej staje nam przed oczami gdy słyszymy sushi, czyli maki-zushi, czyli ryba z ryżem zawinięte w kawałek wodorostu. Rodzaje sushi to nie tylko postać jaką znamy z filmów, ale również może to być miska ryżu z kawałkami ryby, czyli chirashi-zushi, nazywane także porozsypywanym ryżem, ponieważ nie ma on tradycyjnej zawiniętej formy. Istnieje także tamaki-zushi, które każdy siedzący przy stole robi sobie sam z wybranych składników, które leżą przygotowane na tacy, dzięki czemu może zjeść dokładnie to na co ma ochotę.