Rodzaje sushi – jakie wybieramy najczęściej?

sushi-704408_1280Japoński wpływ na zmianę perspektywy smaku opiera się głównie o produkty typu sushi. Coraz więcej ludzi przełamuje swoje konwencje smakowe zachęcając siebie i innych do poznania nowych smakowych doznań, a to wszystko dzięki japońskiemu sushi.  Bardzo popularną formą sushi jest maki. Najprościej rzecz ujmując jest to rulon z wykorzystaniem ryżu, ryby, zwinięty w algi, który następnie pokrojony w plasterki o konkretnej grubości pozostaje maczany w odpowiednich marynatach. Takie zawijane sushi jest chyba jego najpopularniejszą formą, którą ludzie chcą kosztować w pierwszej kolejności. Bardzo często zamawiany przez osoby, które po raz pierwszy poznają smak japońskiej kultury w kuchni jest nigri-zushi. Potrawa ta wygląda następująco: formowana pozostaje ryżowa pałeczka, którą przyodziewa się w płat surowej ryby albo innego owocu morza. Oshi-zushi jest chyba najciekawszą formą sushi, które wygląda w ten sposób: jest to prostopadłościan wykonany z ryżu, zawiniętego w liście nori, gdzie we wnętrzu widnieją wybrane dodatki smakowe. Najmniej zadowalające pod względem i smaku i wyglądu jest chyba chirashi-zushi. Jest to nic innego jak miska ryżu, na której wierzchu ułożone zostały dodatki, najczęściej warzywa. Jest to opcja dla tych, którzy nie lubią jeść mięsa pod żadną postacią. Tradycyjne sushi, które zawiera dodatek surowej ryby jest najchętniej brane pod uwagę ze względu na doznania smakowe. Często jest to wykorzystywane pod kątem nowych doznań smakowych, każdy chce się przekonać jak smakuje Japonia. Modyfikacja tej japońskiej potrawy może być różnorodna. W dobrych, japońskich knajpkach znaleźć można zwykle tradycyjne receptury sushi, ale smaków jest wiele, także zastąpienie surowej ryby, sfermentowaną, czy alg ciastem naleśnikowym też jest dopuszczalne w aspekcie przygotowywania sushi. W warunkach domowych do sushi można podejść z zupełnie inną perspektywą. Jeśli ktoś nie przepada za rybami, może dowolnie modyfikować przepis używając przykładowo wędzonej szybki prosciutto pokrojonej w cienkie paseczki. Taka wariacja niejako odbiega od tradycyjnego sushi, ale jest równie apetyczna i dostarcza nowych wrażeń smakowych. Najczęściej jednak zaleca się zastępowanie surowej ryby (uwzględniając fakt, iż jest to składnik, który nie jest respektowany) wędzoną odmianą. Dominuje oczywiście popularny i chętnie wykorzystywany łosoś, który ma niebagatelny smak. W wielu kreatywnych modyfikacjach można znaleźć także deser przypominający sushi, co oczywiście będzie wyśmienitym dodatkiem do japońskiej kuchni, przygotowywanej w naszym domu dla gości. Pomijając fakt, iż sushi to bardzo kosztowna potrawa, jeśli jest przygotowywana w warunkach domowych najlepiej jeśli będzie wykonana dla większej liczby osób. Świeżość produktów jest oczywiście warunkiem pierwszorzędnym. Nie należy się nastawiać na przygotowywanie tej potrawy na kilka dni! To nie jest produkt długoterminowy, najlepiej smakuje spożywany bezpośrednio po przygotowaniu. Przygotowywanie sushi wraz z przyjaciółmi może być ciekawą opcją na udany wieczór.