Rodzaje

Sushi jest potrawą, która ma wiele odmian. Każda z nich jest jednak bardzo smaczna. Jeśli chcemy w pełni poznać i zrozumieć czym jest sushi powinniśmy choć spróbować każdej z odmian. Wyróżnia się więc sushi nigiri, maki sushi, chirashi sushi oraz temaki sushi. Rodzaje sushi różnią się między sobą rodzajem użytych składników oraz formą w jakiej są podawane. Przygotowywanie nigiri sushi polega na formowaniu z ryży paluszków czy też prostokątów. Na prostokątach kucharz układa cienkie płaty ryby czy porcje wybranych przez siebie owoców morza. Sushi maki jest najpopularniejsze. Osobom, które nie są Japończykami słowo sushi przywodzi na myśl zazwyczaj właśnie sushi maki. Sushi maki jest charakterystyczną roladką, którą przyrządza się z wodorostów nori. W płat wodorostu wkłada się po prostu ryż z rybą a następnie wszystko razem ciasno zwija. Chirashi sushi jest po prostu miską pełną ryżu. Ryż posypany jest po wierzchu warzywami, serem tofu czy wybranymi gatunkami grzybów. Temaki sushi podawane jest najrzadziej.