Rodzaje

Nigri, maki, temaki, gunkanmaki, chirashi, inari, nare, oshi, gunkan … Nic nie mówiące nazwy, brzmiące niczym tajny japoński szyfr. A to po prostu nazwy różnych rodzajów sushi, które warto poznać. Jednak niezależnie od tego, z jaką kategorią mamy do czynienia, każda z nich musi spełnić podstawowy warunek – każda porcja jedzenia musi być na tyle mała, aby można było ją zjeść jednym kęsem. Zostawianie niedojedzonej, ugryzionej porcji jest bardzo źle widziane. Maki to najpopularniejszy rodzaj sushi. To zawinięty w glony nori ryż z dodatkiem w środku, w postaci ryby, warzyw czy grzybów. Zwija się je na bambusowej matce. Nigri to kulka ryżu przykryta kawałkiem ryby, warzyw lub owocami morza. Istnieją także podgrupy do tego rodzaju sushi, ze względu na kształt ułożenia ryżu. Temaki zawija się ręcznie, bez użycia maty, i daje dużą swobodę twórcy, ponieważ można zastosować tutaj właściwie każdy składnik, według gustu. Gunkanmaki to ryżowe kulki otoczone glonowym paskiem z kawiorem na wierzchu.