Rodzaje

Istnieje kilka rodzajów sushi. Pierwsze z nich to nigiri. Jest to kulka ryżu, na której położono kawałek ryby, warzywa albo mięsa. Jest to najprostsza forma sushi i nie przypomina nam tradycyjnego sushi, do które przywykło nasze oko, gdyż nie jest zawinięte w sprasowana algę. Kolejny rodzaj to maki. Jest to zawinięty w algę ryż wraz z rybą i warzywami. Maki można zawinąć bez używania sprasowanych alg, zastąpić naleśnikiem lub pozostawić bez. Zwinięty rulon maki kroi się na kilka części, mamy możliwość zobaczenia, co jest w środku. Temaki to kolejny rodzaj sushi. Jest on tworzony bez użycia maty bambusowej do zwijania, jak to było w przypadku maki. Zwija się go ręcznie. Może zawierać dowolne składniki, wszystko jest w inwencji przygotowujących. Chirashi to ryż, na którym poukładane są składniki sushi, takie jak owoce morza, pokrojone warzywa, grzyby, tofu, glony. Gunkanmaki, to rodzaj sushi w postaci kulki ryżu owiniętej algami, na wierzchu której kładzie się kawior bądź posiekaną rybę.