Rodzaje

W restauracjach specjalizujących się w podawaniu sushi kucharze przygotowują różne rodzaje tej smakowitej dalekowschodniej potrawy. Jednych z najpopularniejszym gatunków sushi jest niewątpliwie nigirizushi co z języka japońskiego znaczy tyle co „sushi formowane ręką’. Nigiri jest połączeniem małej porcji ryżu i kawałka surowej ryby. Dwie części mocowane ze sobą są przy pomocy specjalnego sosu wasabi. Innym rodzajem, nie mniej popularnym na restauracyjnych stołach jest makisushi. Ten sposób robienia sushi polega na zawinięciu w wodorost nori ryżu i dowolnego składnika – owocu lub mięsa – do zawinięcia przydaje się niewielka mata wykonana z bambusów, którą nazywa się makisu. Trzecim znanym rodzajem sushi jest oshizushi – przybiera ono kształt prostopadłościanu, przez formowanie go w pojemniku o podobnym kształcie. Warstwami kładzie się składniki a na koniec całość posypuje ryżem. Istnieje jeszcze wiele innych rodzajów sushi takich jak: inarizushi z tofu, chirashizushi złożone z dowolnych składników i wielu ich wariacji, czy narezushi – czyli to najbardziej tradycyjne, przygotowywane w VIII w. Japonii.