Przepis

Do zrobienia sushi potrzebny nam będzie przede wszystkim ryż krótkoziarnisty, ryba, prasowane algi, wasabi, imbir, sos sojowy oraz przyprawy. Ryż przygotowuje zgonie z instrukcja zawartą na opakowaniu. Należy go przedtem dokładnie wypłukać, aż woda stanie się zupełnie czysta. Po ugotowaniu go czekamy aż wystygnie. Ryba surowa, jakiej użyjemy do produkcji naszego sushi, musi być świeża, z wód słonych. Możemy również wykorzystać rybę wędzoną, wtedy świetnie spisuje się łosoś. Najlepiej wybrać się do zaufanego sklepu rybnego. Wasabi możemy dostać w niektórych sieciach sklepów spożywczych, w formie proszku do rozrobienia z wodą lub w tubce. Wszystkie dodatkowe produkty, których użyjemy do robienia sushi (awokado, ogórek, pałeczki krabowe, serek, jajko), kroimy na odpowiednie kawałki. Na rozwinięty płat algi kładziemy trochę ryżu, na to dodatkowe składniki wraz z rybą, zawijały równo i ostrożnie przy pomocy bambusowych mat, które służą nam często w kuchni jako podkładki pod zastawę stołową.