Prawdziwe japońskie sushi

kim-rice-958653_1280Polska pizza dalece odbiega od tej, którą serwuje się we Włoszech, aczkolwiek powstaje wiele pizzerii, które stawiają na oryginalność i dochodzą od polskiego stereotypu pizzy, czyli dużo żółtego sera, byle, jaka szynka i tona pieczarek. Pizza musi bywa cienka, lekka, aromatyczna, podobnie jest z sushi, nie brakuje suszarni, które oferują sushi, ale większość nie ma nic wspólnego z tym, co dostaniemy w Japonii. Po pierwsze restauracje chcąc oszczędzić wybierają tańszy ryż, a przecież to on jest podstawą dania, po za tym w sushi podstawa jest surowa ryba i warzywa, a coraz częściej powstają dziwne kombinacje z owocami i mięsem wołowym, czy kurczakiem. Japońskie sushi to ryba, różne warzywa, ryż i algi, nie polewamy go dziwnymi sosami, czy też nie nadziewamy mięsem. Jeśli lokal oferuje takie pomysły, musi to nazwać wariacją na temat sushi. Warto też pamiętać, że wiele bardzo skomplikowany rolek sushi, czy kawałków sashimi powstało nie w Japonii, a poza jej granicami, dlatego warto dobrze sprawdzić, czy aby na pewno dana propozycja to japońskie dzieło.
Sushi to pozornie proste, aczkolwiek bardzo wykwintne danie, nie jest tak, że Japończycy jedzą je codziennie, owszem, często po nie sięgają, bo jest naprawdę zdrowe i pyszne, ale dla wielu Japończyków to danie odświętne, a japońska kuchnia jest naprawdę bardzo bogata, chociaż oczywiście najczęściej kojarzymy ją tylko z sushi. Jeśli chcemy, aby sushi, które jemy było doskonałe, bardzo japońskie, warto przygotować je samodzielnie, korzystając z najlepszej jakości ryżu, świeżych ryb i cudownych dodatków.