Potrawa

Z czym tak naprawdę kojarzy się nam sushi? Osoby, które nigdy nie miały kontaktu z tym bardzo zdrowym, japońskim daniem, najpierw myślą o surowych rybach, które są używane do zrobienia tego dania. Jednak to tylko jeden z wielu sposobów przyrządzenia sushi i jeden z możliwych składników, który jest używany. Sushi można podzielić na kilka rodzajów w zależności od tego jak jest robione. Mogą być owalne kulki ryżu z rybą lub owocem morza na wierzchu, może być ryba lub warzywa zawinięte w ryż, a następnie w algi morskie. Właśnie tak metoda nazywana maki-zushi jest najbardziej znana i najbardziej kojarzy się z sushi. Ma ona jednak kilka wariantów, jednym z nich jest owinięcie dodatków algami, a następnie ryżem, a drugim jest owinięcie ryżem alg, a całości rybą, jest to sposób stworzony na potrzeby Europejczyków, swoiste dostosowanie się do naszej kuchni. Sushi jest daniem z pewnością egzotycznym, które przywodzi na myśl dalekie podróże i specyficzny klimat tego kraju. Maja okazje go choć trochę zasmakować w postaci tego dania, warto się skusić.