Pomysły

Kiedy już nasza kuchnia jest zaopatrzona we wszystko, co jest konieczne, aby zetknąć się z egzotyczną azjatycką kuchnią kraju Kwitnącej Wiśni, czas przyswoić sobie kilka przepisów. A jest z czego wybierać. Sushi pozostawia wiele swobody kucharzowi. Co prawda podstawowe składniki nie zmieniają się, ale dodatki można modyfikować właściwie dowolnie. Najniższy stopień trudności, czyli sushi-nigiri, to kupka ryżu przykryta… właściwie tym, na co mamy aktualnie ochotę. Świetnie smakuje z awokado, krewetkami bądź łososiem. Aby konstrukcja była bardziej stabilna, możemy sobie pomóc paskiem nori. Kiedy już przebrniemy przez to, możemy spróbować przygotować maki. Ważne, by były estetyczne. Do środka można wsadzić kawałek wędzonej ryby, ogórka lub paluszek z kraba, a nawet krewetkę – absolutnie wszystko, na cokolwiek przyjdzie nam chęć. Do każdego przygotowywanego przez nas sushi warto dodać niewielką ilość wasabi, żeby ożywić smak potrawy. Nie należy zbytnio przesadzać, gdyż jest bardzo pikantne.