Polska

Sushi ma co raz więcej zwolenników w naszym kraju. Jeszcze kilka lat temu niewielu z nas wybierało się do tak ekstrawaganckiego miejsca, jakim wówczas były bary sushi. Dziś wielu z nas traktuje sushi, jako danie nie tylko na specjalną okazję, ale też obiad w powszedni dzień. Zatarła się kulturowa granica kulinarna, teraz Polacy przyjmują zjedzenie surowej ryby jako coś naturalnego, co było nie do pomyślenie kilkanaście lat temu. Kolejne bary sushi wyrastają jak grzyby po deszczu, szczególnie w wielkich miastach, gdzie można się spodziewać dużo klienteli, lubujących się w orientalnym smaku sushi. W dzisiejszych czasach, jedyne co może odstraszać polskiego klienta, to cena tej rozkoszy dla podniebienia. Restauracje oferujące sushi muszą odznaczać się posiadaniem świeżych produktów, gdyż mamy tu do czynienia z surową rybą. Stąd też tak wysokie ceny. Jeżeli kogoś nie stać na takie dobra, można sushi przygotować samemu. Koszta wtedy okazują się o wiele mniejsze i może się najeść kilka osób.