Podawanie

Tradycją jest, że sushi podaje się z kilkoma dodatkami, które funkcjonują w formie przypraw tego wspaniałego orientalnego dania. Sos sojowy w którym maczamy gotowe już sushi dodaje mu zaostrzonego, wyrazistego smaku. Innym dodatkiem jest japoński zielony chrzan, nazywany „wasabi”, który odznacza się cierpkim i dodającym potrawie charakteru smakiem. Oprócz tego do sushi w restauracjach podawany jest cienko posiekany imbir. Należy spożywać go w niewielkich porcjach pomiędzy jedzeniem odmiennych rodzajów sushi. Spożywanie imbiru ma ułatwiać oczyszczanie kubków smakowych. Najczęściej komponowanym z japońskim sushi napojem jest zielona herbata. Jest ona znana z wielu przydatnych właściwości i określana nierzadko jako najzdrowsza z herbat. Popijanie zwykłej wody mineralnej nie jest najlepszym rozwiązaniem – a przynajmniej odradzają tego sushi-masterzy. Zamawiając gotowy zestaw sushi nierzadko dodatki podawane są już w środku dania, tak jak to jest w przypadku chrzanu wasabi, który osoba przygotowująca danie nakłada przed zawinięciem w wodorost nori.