Jakie plusy ma kuchnia azjatycka

Ile osób tyle może być gustów. Te słowa mogą zarówno dotyczyć muzyki, książek, filmów a także kuchni. Wyróżnia się ich kilka. Niektóre osoby decydują się na to kuchnię polska, inni na francuska a jeszcze inni bardzo chętnie wybierają azjatycką. Czy ona jest zdrowa? Oczywiście, że TAK! Oprócz tego można powiedzieć, że jest bardzo smaczna i aromatyczna. Warto sobie uświadomić to, że to właśnie mieszkańcy Azji nie mają aż tak dużych problemów, które mogą dotyczyć nadwagi lub chorób cywilizacyjnych w odniesieniu do osób z innych kontynentów.

To prawda, że potrawy z Azji są smażone. Pomimo tego są smaczne i zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe, a dodatkowo można ich użyć do przyrządzania potraw. Jaki jest główny składnik kuchni azjatyckiej? Warzywa – prawie zawsze są one zdrowe, świeże a liczba występujących w nich witamin i minerałów jest bardzo duża. Kolejnym ich atutem jest fakt, że występuję tutaj bardzo mała kaloryczność.

W kuchni azjatyckiej bardzo popularne są produkty sojowe – chodzi tutaj głownie o pasta miso, tempeh oraz tofu. Jeśli chodzi o praktykę jest to zamiennik mięsa i zostaję od dodawany do różnorakich dań a także lunchów i deserów. Bogate źródło roślinnego białka znajduję się w soi i to właśnie ona stanowi bardzo dobry dodatek do wszelkich dań warzywnych. Dodatkowo soja posiada bardzo duże właściwości antynowotworowe. Bardzo duży plus to duża zawartość błonnika a to właśnie z tego powodu potrawa z tym dodatkiem jest sycąca i pozwala pozbyć się napadów głodu.

Ryż, który pochodzi z Chin to z pewnością kolejny odżywczy a także zdrowy składnik. W ziarnach można znaleźć dużą liczbę skrobi. Ryż to lekko strawny posiłek. Można go przyrządzać na bardzo dużo sposobów i to właśnie powoduję to, że on nigdy się nie będzie nikomu nudził.

Chiny słyną z tego, że oznaczyły sposób odżywiania o nazwie ,,Kuchnia Pięciu Przemian”. Na czym ona dokładnie polega? Przede wszystkim składa się pięciu kluczowych elementów, takich jak ogień, drzewo, ziemia, metal, woda. Właściwa hierarchia zostaję zachowana przez wszystkich Azjatów. Kolejność tego jest następująca – element drzewa, ogień, ziemia, metal oraz woda. Jeśli chodzi o ich oznaczenie to w przypadku drzewa to właśnie ona może odpowiadać za kwaśny smak i można ją odnaleźć m.in. w botwince, cukinii, orkiszu, jogurcie bądź drożdżach. Jeśli chodzi o ogień to to tutaj najczęściej może występować gorzki smak. Produkty, które go reprezentują to w tej sytuacji – kasza gryczana, sałata, wędzone śliwki.

Ziemia to element będący uświadamiany ze składnikami o słodkich smakach. Bardzo często można je znaleźć w bobie, awokado, kukurydzy, jajkach a także bananach. Jeśli chodzi o Metal następny element z tej hierarchii to dotyczyć on będzie ostrego smaku t.j chili, czosnek, seler naciowy.

Na samym końcu znalazła się woda – jest to odpowiedź za smak słony. Gdzie można go znaleźć? Przede wszystkim w rybach soli oraz wodzie mineralnej.