Oryginalnie

Co to właściwie jest to sushi, które mimo tak długiej tradycji nadal jest uważane za oryginalne i wykwintne danie? Sushi jest to pyszne danie, do którego składników należą przede wszystkim ryż, surowa ryba, warzywa. Tak wygląda tradycyjne sushi, owinięte w sprasowaną algę. Danie to można przyrządzić na wiele różnych sposób: bez zawijania w algi, z sezamem, owinięte w naleśnik, z rybą wędzoną, z innymi owocami morza, z awokado, ogórkiem, serkiem, jajkiem, grzybami. Wszystko zależy od inwencji naszej lub kucharza, należy tylko zachować odpowiednią formę dania. Tajemnicą sushi jest ryż, który różni się od tradycyjnego ryżu, kupowanego przez nas w sklepach do przygotowywania naszych polskich dań. Ryż japoński charakteryzuje się właściwościami sklejającymi. Nie jest on sypki, tak jak ryż z którym mamy zwykle do czynienia. Skleja się on dzięki czemu tak kruche danie trzyma się w stałej, zrolowanej formie. Ze względu na surowe mięso zawarte w daniu, sushi należy zjeść krótko po przygotowaniu.