Orientalnie

Ponieważ sushi to japońska potrawa, należy ją doprawiać i spożywać połączoną z przyprawami, które i tam są na porządku dziennym. Sushi należy przed włożeniem porcji do ust maczać w sosie sojowym, wasabi, czasem również imbirze. Pamiętajmy o tym, że nie dzieli się porcji na mniejsze. Są one przygotowane tak, aby jedna porcja wystarczyła na jeden kęs. Trzeba jeść sushi w całości, ponieważ tak smakuje najlepiej. Smak jest wtedy wyważony. Ponadto pamiętajmy o etykiecie. Sushi nie wolno jeść widelcem. Jeśli nie potrafimy posługiwać się pałeczkami, możemy zjeść je palcami. Ważne jest to, aby na talerzu nie zostały żadne resztki, nawet jedno ziarenko ryżu. Jeśli sushi jest przygotowane przez kogoś innego niż przez nas, kucharz odbierze to jako obrazę. Należy zatem dokładnie zapoznać się z zasadami, jakie obowiązują w japońskiej restauracji, która podaje sushi. Z sushi najbardziej kojarzą nam się typowe maki, które są w kształcie ryżowych kółeczek owiniętych wodorostem oraz z kolorowym środkiem, w którym może znajdować się ryba, owoc morza, ogórek, awokado.