Odmiany

Decydując się na spróbowanie kuchni japońskiej powinniśmy wiedzieć co może nam ona zaoferować. Najbardziej znanym daniem tego kraju jest sushi, jednak sushi to nie tylko ryż z surową rybą zawinięty w kawałek wodorostu, ale również inne rodzaje podawania oraz składniki, których się używa. Jednym z najbardziej znanych rodzajów sushi jest maki-zushi, które stanowi kawałek ryby lub innego owocu morza, albo tez kawałek warzywa, zawinięty w ryż, a później zawijany jest w algi morskie i cięty na krążki, które są podawane gościom, maki-zushi różni się również rozmiarami i sposobem podania, inną wersją jest zawinięcie warzyw czy owoców morza w algi, a ryż znajduje się na zewnątrz. Innym sposobem podawania sushi jest Nigri-zushi, które podaje się w formie wałka zrobionego z dobrze sklejonego ryżu oraz kawałkiem surowej ryby lub owoców morza na wierzchu. Chirashi-zushi to sushi, które zrywa trochę z naszym wyobrażeniem tego dania, jest to bowiem ryż w miseczce, a na wierzchu znajdują się kawałki surowej ryby, owoców morza lub warzyw. Temaki-zushi to składniki sushi podawane na tacach, z których goście sami przygotowują sobie danie.