Nigiri sushi

Sushi to bardzo popularne danie na zachodzie, a i w Polsce zyskuje kolejne rzesze wielbicieli. Występuje ono w wielu formach i odmianach, warto więc orientować się z jakim rodzajem mamy do czynienia. Co ciekawe, powstały nowe odmiany sushi, które nie mają już większego związku z tradycyjną kuchnią japońską, a są przystosowane bardziej do zachodnioeuropejskich i amerykańskich gustów. Jednym z najprostszych sposobów jest tak zwane nigiri sushi. Nazwa oznacza ‚sushi formowane ręką’ i jest bardzo adekwatna. Ten rodzaj potrawy to podłużna kulka uformowana z ryżu, na wierzch której położony zostaje kawałek ryby. Rybę łączy się z ryżem za pomocą pasemka z wodorostu nori lub pasty wasabi. Maki sushi, czyli ‚sushi zwijane. Przygotowywane poprzez rozłożenie arkusza wodorostów nori na macie bambusowej, a na niej porcje ryżu i poszczególne dodatki. Następnie zwija się sushi w walec za pomocą maty, po czym kroi w poprzek na niewielkie krążki. Ciekawą odmianą jest tak zwane kappa maki, czyli ‚zwój z ogórkiem’. Jak sama nazwa wskazuje, są to potrawy sushi, gdzie głównym składnikiem jest ogórek. Warzywo to ma specjalne miejsce w kuchni japońskiej; skojarzone jest z mitycznym potworem wodnym zwanym kappa. Bestia ta przypominała z wyglądu żółwia i żabę, a żywiła się mięsem ludzkim, szczególnie zaś dziećmi. Podobnież potwora tego można było przekupić właśnie ogórkiem. Futo Maki to specyficzna wersja Maki sushi- przygotowana jest właściwie tak samo, rożni się tylko ilością składników we wnętrzu. Ponieważ Futo Maki jest bez porównania bogatsze w dodatki- również i gotowe krążki są znacznie większe. Z kolei Hosomaki to wersja idąca w zupełnie innym kierunku- przypomina Maki sushi, ale zawiera znacznie mniej ryżu i tylko jeden składnik, dzięki czemu krążki są znacznie mniejsze. Najczęściej wypełnione są ogórkiem, marchewką, tuńczykiem lub awokado. Na uwagę zasługuje jego wersja zwana Tekka Maki, czyli ‚zwój z kasyna’. Sa to niewielkie krążki z surowym tuńczykiem. W dziewiętnastym wieku serwowano je właśnie w kasynach, stąd ich nazwa. Ten rodzaj sushi z pewnością wpłyną na popularyzację tej potrawy na przełomie dziewiętnastego i dwudziestego wieku. Gunkan maki to dość nietypowa, ale niezwykła forma sushi. Polega na oklejeniu porcji ryżu pasem wodorostu nori i uformowaniu czegoś na kształt łódeczki. Następnie górna część może być napełniona dowolnymi dodatkami, choć najpopularniejszą wersja jest Gunkan wypełniony ikrą łososiową. Temari sushi to z kolei jeden z najprostszych sposobów na przygotowanie tej potrawy. Polega na ugniataniu ryżu wraz z kawałkiem ryby tak, by powstała niewielka kulka. Temaki to ciekawe, ale mniej popularne wersje sushi. Jakkolwiek wszystkie potrawy tego typu należy spożywać bezpośrednio po przygotowaniu, Temaki szczególnie podlega tej zasadzie. Jest to duży zwój nori, skręcony na kształt stożka, wypełniony ryżem i dodatkami. Nori pod wpływem lepkiego ryżu rozmięka,w związku z tym stożek po krótkimczasie traci swój kształt. Uramaki to kolejna wariacja maki, dosłownie oznacza ‚rolowane na odwrót’. Rożnica polega na tym, że nori znajduje się wewnątrz potrawy, zaś ryż- na zewnątrz krążka. Często zewnętrzna warstwa zostaje wzbogacona kawiorem lub ziarnami sezamu. Co ciekawe, wersja ta jest mało popularna w Japonii, za to podbija serca smakoszy na Zachodzie. Oshi sushi to bardzo atrakcyjna wersja tej potrawy, ze względu na swój wygląd. Dosłownie oznacza ‚zduszone sushi’ i polega na zduszeniu potrawy wewnątrz drewnianej formy, co nadaje kawałkom posiłku kształt małych, foremnych sześcianików.