Nazwy

Ponieważ sushi pochodzi z bardzo orientalnego kraju, jakim jest dla nas Japonia, często nie mamy pojęcia, co znaczą tajemnicze nazwy w menu sushi baru. Oczywiście kucharz lub kelnerki wszystką nam wytłumaczą, jednak warto zapoznać się z niektórymi nazwami rodzajów sushi i składników. Nigiri jest to rodzaj sushi, w postaci kulki ryżu z kawałkiem ryby, mięsa bądź warzywa. California Roll to sushi z rodzaju maki, czyli zrolowane za pomocą maty bambusowej. W jego skład wchodzi ogórek, awokado i krab. Nie jest zawinięty w algę tak jak maki, jest obtoczony w sezamie. Futomaki to też maki-sushi, charakteryzujące się większą wielkością niż maki, składające się z czterech do sześciu składników. Chirashi sushi, to jeden z rodzajów sushi obok między innymi maki. Jest to ryż, na którego wierzchu położone są składniki do sushi, takie jak ryba, pokrojone warzywa, grzyby, tofu. Mirini jest to wino, które wykorzystuje się do gotowania w kuchni japońskiej, również do przygotowywania określonych sushi.