Najlepsze składniki do sushi przygotowywanego w domu

sushi-1018207_1280Sushi to danie, które można przygotować w domu, jednak wcześniej warto obserwować jak robią to prawdziwi sushi masterzy. Pomocny będzie także Internet, w którym można znaleźć wiele filmów instruktarzowych na ten temat, a także artykułów ze wskazówkami. Wiele restauracji oferuje także specjalne kursy przygotowywania sushi, jednak są one dość drogie, dlatego na początek warto spróbować oprzeć się na dostępnych, bezpłatnych materiałach pomocniczych. Składniki, które można wykorzystać do przygotowania sushi to również wyselekcjonowane produkty, dzięki którym smak dania jest naprawdę wyjątkowy. Nie są one również najtańsze, jednak jeśli jesteście gotowi na przygotowanie sushi z prawdziwego zdarzenia, wyjątkowego, pysznego i rozpływającego się w ustach, musicie być także gotowi na pewne koszty z tym związane.
Ryby i owoce morza
Stanowią one najczęstszy składnik sushi, który dodaje mu najlepszego smaku. Wiele osób błędnie wybiera ryby lub ogranicza się jedynie do wędzonego łososia. Okazuje się jednak, że wachlarz możliwości jest niezwykle szeroki, wystarczy jedynie poczytać na ten temat i samemu spróbować wdrożyć do swoich przepisów kilka rodzajów ryb i owoców morza.
Makrela – nie jest to jednak wersja jedzona w Polsce, czyli wędzona. Najwięksi mistrzowie sushi moczą surową makrelę w occie lub soku z cytryny. Ten zabieg ma za zadanie jak najbardziej zminimalizować zapach ryby, który jest nie zawsze przyjemny i w sushi bardzo dominuje.
Łosoś – to najpopularniejsza ryba, którą najczęściej do sushi stosują Polacy. Aby jednak przyrządzić sushi, trzeba kupić jego odpowiedni gatunek, którym jest łosoś oceaniczny. Norweski nie będzie tutaj zupełnie pasował.
Tuńczyk – Japończycy chętnie wykorzystują do sushi surowego tuńczyka, równie często co łososia. Piękny, czerwony kolor ryby niesamowicie wygląda podczas podania dania, a do tego ma także wspaniały, słony smak.
Węgorz – to co istotne, to fakt, że węgorz nie może być podany do sushi w wersji surowej. Niestety tylko niewielu sushi masterów jest w stanie dokonać idealnej obróbki tej ryby, co jest zwyczajnie bardzo trudne.
Saba – to ryba o dość ostrym, wyrazistym smaku, którą Japończycy rzadziej ale chętnie wykorzystują do przygotowywania sushi.
Ośmiornica – aby odpowiednio przygotować ją do podania w sushi, należy gotować ją przez długi czas na niewielkim ogniu. Dzięki temu nabierze wyrazistego smaku i będzie miękka.
Krewetki – nie podaje się ich surowych, a ugotowane. Innym sposobem podania będzie usmażenie ich na głębokim oleju w tempurze.
Paluszki krabowe – nie mają nic wspólnego z prawdziwym krabem. Są to kawałki mięsa z białej ryby, które podawane są najczęściej z dodatkiem sosu krabowego.
Ryż do sushi
Najlepszy rodzaj ryżu, który stosowany jest do przygotowania sushi to krótkoziarnisty i bardzo kleisty. Największą sztuką jest jednak umiejętność jego ugotowania, ponieważ nie jest to wcale prosta sprawa. Ryż trzeba dokładnie opłukać wodą, a także w umiejętny sposób przyprawić, aby nadał się do przyrządzenia sushi. Bardzo duże znaczenie ma także sos, który Japończycy dodają do ryżu, przygotowany na bazie octu ryżowego i cukru. To największy sekret udanego sushi, bez niego możecie zapomnieć o doskonałej potrawie. Najlepiej także nie kupować ryżu ani octu ryżowego za najniższą cenę. W tym przypadku cena świadczy także o wysokiej jakości produktów, które wpłyną na wyjątkowy smak potrawy i dzięki nim będziemy cieszyć się niesamowitymi walorami smakowymi. Sushi to potrawa, która wymaga poświęcenia nie tylko czasu, ale również gotówki.