Najbardziej pożądane danie świata

sushi-491425_1280Istnieje wiele rankingów najpopularniejszych lub najistotniejszych dań świata i w zależności od ankietowanych oraz przyjętych kryteriów prowadzonego badania, wyniki te mogą być skrajnie różne. Jeśli za wyznacznik przyjąć ilość zamówień składanych dziennie na całym świecie albo ilość miejsc, które dane potrawy serwują, to wydaje się, że na całym świecie nie ma konkurencji dla pizzy i jej dowożenie na zamówienie stało się prawdziwym hitem gastronomii i biznesu ostatniego pięćdziesięciolecia, a sam rynek pizzy rozwija się cały czas mimo osiągnięcia już astronomicznych rozmiarów. Ogólnie włoskie dania, w tym spaghetti czy risotto, sprzedają się na całym świecie doskonale, ale tak samo jest z uznawanymi za typowo amerykański posiłek hamburgerami, a w mniejszym stopniu także z hot-dogami. Ogólnie amerykańska żywność długo kojarzona była tylko z takim jedzeniem, ale w ostatnich latach stara się pokazywać swoje zupełnie inne obliczenie. Wszystkie te potrawy są jednak stosunkowo tanie i można je z powodzeniem kupić i zamówić już za kilka dolarów, otrzymać w ciągu pół godziny i przeważnie jej jakość będzie bardzo zbliżona lub wręcz identyczna we wszystkich lokalach.

Nie dziwi więc, że takie dania zdecydowanie wygrywają ze szlachetniejszymi potrawami, jak chociażby sushi, które jest zarezerwowane nie tylko dla smakoszy, ale także dla osób z nieco grubszym portfelem. Jednak w opinii kulinarnych mistrzów, nauczycieli i uczniów, to sushi należy do najbardziej wymagających technicznie i warsztatowo potraw, jakie tylko można zrobić. Najwięksi prawdziwi japońscy sushi-masterzy doskonalą się w samej obsłudze noża przy oprawianiu ryb przez blisko pięćdziesiąt lat, zanim sami stwierdzą, że faktycznie weszli na odpowiedni poziom. Wobec swoich uczniów mają więc równie wysokie wymagania, a sushi-master, który ma krótkie doświadczenie, bez wątpienia nie jest w stanie dorównać takiemu z wieloletnim stażem. Dlatego na rynku sushi, w przeciwieństwie chociażby do rzeczonej pizzy, jakość oferowanych dań i maków nie jest taka sama, a często nawet zbliżona. W przygotowaniu sushi musi bowiem jednocześnie zagrać tak wiele skomplikowanych i złożonych elementów, że ich dopilnowanie i dopracowanie do perfekcji nie każdemu przychodzi od razu z taką samą prostotą.

To jednak sprawia, że lokale serwujące sushi praktycznie nigdy nie muszą bić się o klientów, albowiem tych na rynku nie brakuje i smakoszy gotowych do wydania sporego rachunku na godzinę spędzoną w sushi-barze, wciąż przybywa. Tak samo jak przybywa w Polsce renomowanych i profesjonalnie zarządzanych lokali serwujących sushi. Polacy bardzo szybko pokochali sushi, ale jako kraj i tak mamy bardzo duże zaległości do nadrobienia względem krajów, które ten japoński rarytas poznały już dekady temu.

Główne atrybuty dobrego sushi

Znawcy sushi naturalnie nie są w stanie zgodzić się, aby prawdziwe sushi wykonywane było z ryb wędzonych, gdyż najbardziej oryginalny koncept tego dania zrodzony w Japonii zakładał przede wszystkim używanie ryb surowych. Ze względu jednak na pojawienie się nowej grupy klientów, którzy nie koniecznie chcą się od razu otworzyć na całkowicie surowe dary morza, wymagało wprowdzenia do kart i menu sushi barów także odpowiednie wersje maków z rybami chociaż delikatnie uwędzonymi. Oczywiście w rękach wprawionego sushi-mastera jest to tylko i wyłącznie możliwość do uzyskania dodatkowych struktur i smaków, których nie dają surowe ryby. Wartości odżywcze wędzonej ryby, chociaż nieco mniejsze niż przy spożyciu całkowicie surowego produktu, nadal są niesamowicie wysokie. Japończycy uchodzą za naród najbardziej długowieczny, co potwierdzają wszystkie statystyki – jest tam chociażby najwięcej ponad stulatków procentowo w składzie społeczeństwa. Dieta oparta w dużej mierze właśnie na ryżu, awokado, warzywach i owocach morza – przede wszystkim zaś zdrowych rybach, okazuje się tam czynić prawdziwe cuda. Nie dziwi więc, że do sushi przywarła na całym świecie metka jedzenia niesamowicie zdrowego i bogatego w rozmaite substancje odżywcze, które pomagają organizmowi walczyć z chorobami czy naturalnym starzeniem.

Dla biznesmenów spotkanie przy sushi to jedno z najlepszych możliwych miejsc do dyskutowania istotnych interesów biznesowych, ale także odpoczywania w przerwie między kolejnymi spotkaniami. Znajomość sushi i umiejętność jego degustowania, odkrywania nowych kompozycji i miejsc, gdzie podają jeszcze bardziej unikalne wersje maków, jest w pewnych kręgach wyższych sfer uważane za równie dobrze widziane, jak znajomość tematyki czerwonego wina. Sushi jest więc poniekąd potrawą bardzo elitarną i kosztowną, ale coraz częściej zachwycają się nią także zwykli ludzie, którzy nigdy do tej pory nie mieli styczności z taką ferią bogatych smaków i niesamowicie oryginalnym przygotowaniem.

Techniczne aspekty sushi

Wielu zwraca uwagę, że to właśnie sama formuła przygotowania i podania sushi – w większości przypadków bezpośrednio na oczach klientów – przynosi tej kuchni tak wielką renomę. Oczywiście większość sushi barów opiera się na części ze stolikami, ale także swoistą wyspą wokół kucharza, przy której siedzący goście mają okazję nie tylko podziwiać proces robienia sushi, ale także mogą samodzielnie decydować, który z przepływających rzeką talerzy z makami wyjąć i skonsumować. Jednak już samo przygotowanie każdej kolejnej porcji przez szefa uświadamia każdemu z klientów, jak niesamowicie skomplikowany technicznie jest to proces i jak wiele potrzeba doświadczenia, precyzji i cierpliwości, by tak dokładnie tworzyć kolejne zestawienia smakowe i trafiać w punkt z dekoracją oraz aranżacją na talerzu. W momentach dużego ruchu sushi-szef pracuje na najwyższych obrotach i tylko dzięki swoim pomocnikom jest w stanie obsłużyć wszystkie zamówienia – każde jest jednak na niezachwianie wysokim poziomie, co także nie umknie uwadze bardziej doświadczonego gościa restauracji.

Oczywiście odpowiednio przygotowany ryż, według właściwej receptury, to podstawa w kuchni każdego sushi-baru i często jest on przygotowywany w ogromnych ilościach. Pokrojenie produktów jak ryby czy warzywa, także musi odbywać się według niesamowicie rygorystycznych norm, gdyż wszelkie dysproporcje i nienormatywne kawałki najpewniej zaburzą całość kompozycji – czego żaden szef profesjonalnego miejsca z sushi nie chce. Ostatecznie jednak, jak w każdej restauracji i biznesie opierającym się na jedzeniu, aby finalny produkt trafiający na talerz klienta faktycznie był najwyższej jakości – potrzeba odpowiednich produktów. I to właśnie produkty wykorzystywane do tworzenia najlepszego sushi decydują o tym, że każdy najmniejszy kawałek tego dania smakuje perfekcyjnie.