Moda

Zapanowała moda na kuchnię japońską. Sushi bije obecnie rekordy popularności. Nic więc dziwnego, że coraz więcej fanów tego dania chce spróbować własnych sił i przyrządzić sushi w domu. Zanim jednak przystąpimy do pracy, trzeba zaopatrzyć się w niezbędne składniki. Aby przyrządzić dobre sushi. Niezbędne będą więc wysuszone i sprasowane algi, czyli płaty nori. Do przyrządzania dań z sushi używa się specjalnego, kleistego ryżu. Tajemnica smaku sushi tkwi również w occie ryżowym, którego używa się do przyprawiania ryżu właśnie. Do zwijania sushi w ruloniki służy specjalna mata bambusowa (makisu). Bez niej wykonanie równych maki sushi jest praktycznie niemożliwe. To co zdecydowanie odróżnia kuchnię japońską od europejskiej jest pasta wasabi. Wasabi to nic innego jak chrzan, tyle tylko że ma zielony kolor i jest dużo ostrzejszy niż chrzan tradycyjnie używany w Polsce. Kolejnym składnikiem jest sos sojowy. No i najważniejszym elementem jest świeża ryba, bez niej nie ma mowy o prawdziwym sushi. Pomiędzy kolejnymi rodzajami sushi stosuje się marynowany imbir. Pozwala on na oczyszczenie kubków smakowych.