Moda na sushi w Polsce

sushi-932868_1280Polacy zaczynają się stopniowo otwierać na nowe smaki. Może to dziwić, ponieważ jesteśmy raczej narodem zamkniętym i w domach spożywamy jedynie nasze, tradycyjne dania. Co roku na święta przygotowujemy te same potrawy i na co dzień raczej nie wysilamy się. Jednakże, coraz więcej z nas zaczyna podróżować po świecie i przywozimy z różnych jego zakątków całkowicie nowe smaki. Nie wyjeżdżamy już z wielką wałówką, tylko kosztujemy lokalnych specjałów o często do domu zwozimy nowe przyprawy i produkty.
Poza tym, w naszych miastach pojawia się coraz więcej bardzo egzotycznych do tej pory restauracji. Powstają one dosłownie jak grzyby po deszczu, a my chętnie decydujemy się je odwiedzać. Wiele osób dziwi fakt, że bardzo popularne w Polsce staje się japońskie sushi. Wynika to z faktu, że w jego składzie znajdują się surowe ryby, które nie są raczej w naszej tradycji żywieniowej. Polacy nie jadali ryb na surowo, w dodatku w towarzystwie jedynie surowych warzyw i ryżu, do czasu, aż nie zawitało do nas sushi.
Okazało się ono ogromnym hitem. Zarówno osoby młode, jak i starsze, bardziej tradycyjne, chętnie wychodzą do restauracji japońskich i kosztują sushi. W takich miejscach jest ono podawane w naprawdę wysokiej jakości. Masterzy, które je przygotowują, zazwyczaj podejmowali nauki u mistrzów w Japonii. Często szkolili się oni nawet przez kilka lat, aby móc przygotowywać sushi wysokiej jakości.
Bardzo często spotykamy się w barach sushi, gdzie talerzyki z kolorowymi rulonikami pływają w łódkach przed naszymi oczami i możemy wybierać spośród nich te, które najbardziej nas skuszą. Mistrz przygotowujący potrawy stoi zazwyczaj na środku i bez problemu można obserwować jego pracę, ale także rozmawiać z nim i prosić o przygotowanie zestawów specjalnie na życzenie. Jest to wspaniała forma celebracji posiłków. Niestety, sushi w Polsce nadal jest bardzo drogie. Wynika to przede wszystkim z  tego, że większość produktów trzeba do nas sprowadzać aż z Japonii. Muszą być one bardzo świeże, więc robi się to niezwykle często, co bardzo podnosi koszty. Najlepsze bary sushi zamawiają wszystkie składniki swoich potraw z oryginalnych hurtowni. Generuje to nie małe koszty. Warto jednak zauważyć, że składnikiem sushi jest zazwyczaj surowa ryba, a ta nie może mieć kilku dni od złowienia, w przeciwnym razie ryzykowali byśmy własnym zdrowiem.
Wiele osób w takiej sytuacji decyduje się na wypróbowanie swoich sił i zrobienie sushi we własnym domu. Najpierw obserwują one mistrza w restauracji, a następnie próbują powielać jego czynności. Poza tym, można bez problemu znaleźć w Internecie filmiki szkolące, jak zrobić podstawowe sushi we własnym domu. Z pewnością potrzebny jest do tego bardzo ostry nóż i mata bambusowa do zawijania sushi. Bez tych dwóch przyrządów nie damy sobie rady. Poza tym, całą pracę wykonują już nasze dłonie.
Najważniejsze jest zaopatrzenie się w najlepsze produkty. Mowa tu przede wszystkim o rybach. Skoro podajemy je i jadamy an surowo, muszą być bardzo świeże. Doskonałymi rybami do sushi są łosoś, tuńczyk, ryba maślana, czy też rekin.