Maszyna do sushi – znasz ją?

sushi-368606_1280Jeśli chodzisz do restauracji sushi możesz zauważyć ogromną liczbę klientów. Można zastanawiać się, też, jak od 3 do 4 kucharzy tam pracujących w kuchni jest w stanie dostarczyć ten przysmak tłumom ludzi w jednym momencie. Starasz się zrozumieć złożoność tworzenia sushi, a następnie zaczynasz zadawać sobie pytanie: „Jak oni to robią?”
Większość restauracji sushi dzisiaj korzysta ze specjalistycznych urządzeń w swoich kuchniach. Bez względu na to czy jest to restauracja w tradycyjnym, japońskim stylu restauracji czy też fast-food sushi bar, urządzenia takie jak maszyna do sushi są stosowane w celu zwiększenia produktywności, dla oszczędności kosztów i czasu pracy.
Mówi się, że pionierzy w maszynach sushi wymyślił taki sprzęt głównie na celu zaradzenia sobie z ekspansją w tym przemyśle. Sushi kultura rozprzestrzeniła się szeroko na całym świecie, a maszyny te sprawiają że dzisiaj nie trzeba być Japończykiem aby pozwolić sobie na robienie sushi. Ponieważ każdy uczy się jak wygląda proces robienia sushi gdy chce coś zdziałać w tym biznesie, nie ma wątpliwości, że te maszyny są pomocne dla takich osób.
Maszyny sushi są w różnych rozmiarach i zastosowaniach. Maszyna do pakowania zwija ryż w nori. W metodzie tradycyjnej, należy użyć maty bambusowej, nacisnąć nori i nadziewać ryżem. Główną różnicą jest to, że nie ma bezpośredniego kontaktu z rękami – co oznacza mniej pracy i szybszą produkcję. Ci, którzy używają maszyn sushi twierdzą, że w porównaniu z tradycyjnymi metodami, to jest mniej brudne i bardziej higieniczne, co nie znaczy jednak, że sushi robione gołymi rękami jest nieczyste.
Kolejna maszyna, która jest wykorzystywana w procesie robienia sushi to frez sushi. Przecina rolkę maki na czyste, równe plastry. Tradycyjna metoda cięcia maki odbywa się za pomocą ostrego noża kuchennego. Korzystanie z tego urządzenia sprawia że nori oraz farsz są nienaruszone.

 

Jeszcze jedna z maszyn sushi, które są używane dzisiaj to maszyna która robi z ryżu kulki. Służy do wykonywania żywności, która jest różna od sushi. Zastępuje opcje foremek, można wykonać kilka rodzajów Onigiri właśnie tym urządzeniem.

 

Przenośne maszyny do sushi, zwłaszcza maszyna maki, zazwyczaj są łatwe do użycia, że nawet dziecko może z nich korzystać. Z drugiej jednak strony, maszyny do wyrobu sushi przemysłowe są ciężkie, gdyż są użyte do masowej produkcji sushi. Mają ogromne rozmiary i mogą zrobić tysiące kawałków sushi w godzinę lub mniej. Jeśli planujesz rozpocząć działalność sushi, najlepiej jest z tego skorzystać.